Store norske Røkke?

Siste uke har det vært politisk skurr rundt kulturministeren. Hun har katogorisk avslått statlig støtte til en kvalitetssikret norsk kunnskapsbase på nettet – Store norske leksikon. Før i tiden kunne de store forlagene gi ut mer marginal litteratur. De tillot seg å tape penger på den slags, fordi de tjente godt på at alle norske hjem kjøpte leksikon.

Den leken tok slutt med nettet og Wikipedia.  Nå ber Kunnskapsforlaget om statsstøtte. Hvor store summer det dreier seg om for å gi oss et faglig sikret alternativ til Wikipedia, har jeg ikke sett nevnt. Men utgiftene ville neppe gjøre finansministeren søvnløs.

Jeg hørte Kjell Inge Røkkes takketale da han fikk Peer Gynt-statuetten på Vinstra i 2006. Han fortalte om en enkel gutt som vil det gode, er vennlig innstilt til kunst og kunnskap og gjerne setter spor. Det er klart – når en tidligere amerikansk president og en tidligere tysk rikskansler først og fremst oppsøker Røkke når de stikker innom Norge – mangler ikke denne enkle gutten godt selskap. Men kunne ikke noen fortelle  mannen at han nok en gang ville ta innersving på regjeringen, seile forbi Olav Thon og attpåtil gjøre seg populær i intellektuelle kretser som liker å se ned på ham – dersom han finansierte Store norske på nettet?

En kommentar om “Store norske Røkke?

  1. Jeg har etterhvert fått sansen for Wikipedia. Det finnes mange gode artikler der, særlig i den engelske utgaven; den norske henger ennå noe igjen. Problemet er at man ikke vet hvem som er bidragsyter(e) til den enkelte artikkel. Store Norske opererer med signerte artikler som skal være kvalitetssikret. Denne kvalitetssikringen setter jeg imidlertid et spørsmålstegn ved. Kan noen fortelle hvem som har denne æren og hvorfor og hvordan nettopp de er plukket ut? For meg ser det ut som dette er en selvrekrutterende gruppe personer, Staten kunne sikkert ha råd til å støtte Store Norske, men ikke uten at almennheten gis større innsikt i hvordan rekruttering av artikkelskribenter og kvalitetssikrere foregår.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s