Den «virkelige» van Gogh

Jeg har endelig fått sett “The Real van Gogh”. Utstillingen på Royal Academy som nevnt tidligere her på bloggen. Det er over førti år siden en stormønstring av van Goghs arbeider i London. Over 60 malerier, rundt 30 tegninger og 35 brev.
Det er brevene som er “påskuddet”. Van Gogh skrev masse brev, særlig til sin bror Theo. Nå er oversettelsen på engelsk kommet – i fem bind. Derfor tittelen: “Den virkelig van Gogh”. For nå kan vi “virkelig” bli kjent med mannen det er knyttet så mange myter til.

Det er selvfølgelig interssant å lese brevene. Han skriver om hvordan han arbeidet, hvordan han planla bildene osv. Fokuset er ikke på galskapen og hans vanskelige sinn, men på den profesjonelle kunstneren som arbeider hardt og målbevisst, som Telegraph skriver.
Kan van Goghs mentale tilstand leses i bildene hans? Utstillingen mener å vise at det ikke var slik. I dagene før han døde, malte han vakre landskap og blomsterbilder som er mer preget av harmoni enn av et opprørt sinn. I det siste brevet til Theo, et par dager før han tok sitt liv, skriver hanikke om depressjon og angst, men om hvordan all hans oppmerksomhet er viet arbeidet. Hvor viktig dette er, er at annet spørsmål. Får det oss til å se van Gogh med nye øyne, fordi vi tidligere har sett bildene i lys av det vi vet om hans liv og skjebne? Jeg vet ikke. Jeg vet bare att at om brevene er aldri så interessante, så er det bildene som er det viktigste. Utsillingen varer til 18. april. Den er utrolig populær, så regn med kø for å kommem inn. Jeg stilte ved åpning en torsdag morgen, men måtte allikevel stå en time i kø. Det skjemmet utstillingen at de slapp inn for mange samtidig. Det var så fullt at det til tider var umulig å få sett noe som helst. Men har du sjansen, få den med deg!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s