Romeo og Julie, Lars og Rakel

Brått og uventet sier det bare schmokk! Alt og alle andre er borte. Det er bare oss to. Vi er ment for hverandre. Du er alt jeg drømmer om. Endelig. Den rette.

Det er det som skjer i Shakespeares Romeo og Julie. To tenåringer forelsker seg noe så over alle hauger. For at denne forelskelsen skal bli dramatikk, må de møte svære hindringer før de får hverandre – eller ikke. Shakespeare plasserer dem i Verona. De to unge er barn av slekter som hater hverandre. Omtrent som om en pakistansk-muslimsk-norsk gutt skulle forelske seg i en indisk-hinduistisk-norsk jente.

Hos Shakespeare er det i litt for stor grad tilfeldigheter som gjør at de to unge dør sin forelskelse. Men vakkert er det. Den umulige kjærligheten er som kjent best. Den kjærligheten som slites ned av hverdagen og vår irrasjonalitet, er det ikke like lett å bli rørt over. Det er liksom ikke samme sødme i å se Romeo og Julie krangle om oppvasken som 30-åringer.

Nationaltheatret har satt opp forestillingen i vår. Popkulturelt, sier noen. Moderne. Mange avanserte regigrep.  Bak står

et ungt, kunstnerisk team ledet av regissør Victoria H. Meirik som de siste årene har gjort seg bemerket med svært vellykkede oppsetninger av både klassikere og samtidsdramatikk. Meirik kaller stykket en svart komedie som har kjørt i grøfta.

skriver teatret. Jeg må innrømme at jeg har problemer med å få tak i hva denne oppsetningen vil formidle. Viktoria Meirik:

Jeg ønsker å få fram den voldsomme brutaliteten i stykket. Det handler om et menneske som møter et annet – og begge dør i møtet med hverandre og kjærligheten. I Romeo og Julie er døden og kjærligheten fullstendig sammenflettet, nesten som et elskende par.  Er det nødvendig at livene deres ofres for at de andre skal få fred? Og hvorfor opphøyer vi dette offeret til romantisk kjærlighet? Romeo og Julie er en hyllest til det å elske et annet menneske, men samtidig et knyttneveslag til samfunnet som skaper dette offeret, sier regissøren.

Javel. Her var det mange spørsmål med litt uklar sammenheng. Også med det vi ser på scenen. Det kan være mye å si.  Bare ett poeng. I Romeo og Julie frister Shakespeare oss til å rote sammen mye. To tenåringer forelsker seg. Og i programheftet redegjør Trond Berg-Eriksen interessant om individ og kollektiv, middelalder og vår tid. Men alle unngår av en eller annen grunn å bruke ordet drift. Disse to unge elskede er liksom løftet bort fra hormoner og  våknende seksualitet.  Til tross for at de er i den alderen der vi lettest forveksler kåtskap og forelskelse med kjærlighet.

NRK Radioteatret sender for tiden en serie om Lars og Rakel på P2. Om 30-åringenes kompliserte kjærlighetsliv.  Uten at de nødvendigvis skjønner det selv, er disse to på mange måter ofre for den seksuelle revolusjon på 60- og 70-tallet.

Seksualiteten er tilsynelatende blitt ukomplisert. Med p-piller og angrepiller og fri abort har vi – liker vi i alle fall å tro – full kontroll på konsekvensene av kjønnsliv. På en måte som er helt ny i verdenshistorien.  Å ha sex er no big deal. Det går av seg selv og krever ingen psykologisk nærhet eller intimitet.  Du holder ikke lenger fysisk avstand, men emosjonell. Du gir kroppen, men ikke følelsene. Frykten for å bli forkastet og forlatt øker på etterhvert som du blir forkastet etter hver lørdagskveld.

Victoria Meiriks Romeo og Julie åpner med nettopp denne tilsynelatende ukompliserte seksualiteten. Man har seg stilisert i alskens trekantvariasjoner. Ok, ikke så dumt – er det på denne klangbunnen vi skal utforske noe som kanskje er lengslen etter en renhet eller noe annet hos to unge? Men nei. Hva vi så utforsker i denne oppsetningen, er jeg meget usikker på. Av en eller annen grunn satt jeg og ønsket meg en forening av Romeo og Lars, Julie og Rakel.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s