Den katolske seksualiteten

Seksualiteten er en kaoskraft. -Erotikken følger ingen lover. Den bryter dem alle, skrev Sigrid Undset. Vi velger å forby sexscener, men de verste voldscener slipper igjennom. Sex er altså mer ødeleggende enn vold.

Den katolske kirke er ute i hardt vært. Paven selv er kommet i søkelyset, etter at Kirken i Tyskland suspenderte en prest denne uken. Han hadde arbeidet med barn i flere tiår etter å ha blitt dømt for overgrep mot gutter. Paven, som da var erkebiskop Joseph Ratzinger, lot presten flytte til München for å gå i terapi etter at anklagene dukket opp. Kirken har altså vært mer opptatt av å beskytte seg selv og sine prester enn å vise omsorg for prestenes ofre.

Vår tids fremste katolske teolog, Hans Küng, er klar om Ratzingers rolle som leder for det som en gang var Inkvisisjonen:

In his 24 years as Prefect of the Congregation for the Doctrine of the Faith, from around the world, all cases of grave sexual offences by clerics had to be reported, under strictest secrecy («secretum pontificum»), to his curial office, which was exclusively responsible for dealing with them. Ratzinger himself, in a letter on «grave sexual crimes» addressed to all the bishops under the date of 18 May, 2001, warned the bishops, under threat of ecclesiastical punishment, to observe «papal secrecy» in such cases.

Man kan naturligvis stønne over Den katolske kirke. I USA har den betalt ut mer enn en milliard dollar i erstatning til ofre for seksuelt misbruk. Tilsvarende sum er klar i Irland. Men samtidig er det sunt å minne hverandre  om at Kirken ikke er alene om å slite med seksualiteten. Homofili var forbudt ved lov i Norge fram til 1972. «Årets forbilde 2009», kommunestyrerepresentant for SV i Tynset, Mahdi Hassan, fikk en pris av daværende barneminister Anniken Huitfeldt. Han mener at homofili fortsatt bør være forbudt. Også ut fra religiøs begrunnelse. Bjugn-saken ga oss innsikt i at det seksuelle hysteri lever godt i Norge.

Den katolske kirke sitter i sine dilemmaer fordi den mener at seksualiteten fra Skaperens hånd utelukkende er knyttet til forplantning. Alt kjønnsliv som hindrer befruktning eller ikke har befruktning som mulighet, er i strid med driftens guddommelige mening. Det betyr at lyst for lystens skyld er synd. Seksualdrift på frislepp fører til nedverdigelse og forringelse av ånd og menneskelighet. Vi har vel ingen problemer med å finne eksempler på nettopp det. Heller ikke blant kristne prester. Erotikken følger ingen lover…

Men det katolske seksualsyn fører til uløselige dilemmaer som Kirken viker unna. Standpunkt mot prevensjon og abort er logisk. Men hvis kjønnsliv uten mulighet for graviditet – altså bare for lystens skyld – er en synd, hvorfor har ikke Kirken forbudt samleie etter befruktning? Eller i sikre perioder? Eller etter menopausen?

Martin Luther ryddet opp i dette? Han prøvde sølibatet som munk og ga opp. Han mente at mannen måtte ha en hustru for å få tømt seg. Han fant faktisk ingen ting i Bibelen som forbød en mann å ta seg flere koner.

En kommentar om “Den katolske seksualiteten

 1. Det er få ting jeg finner mer underholdende/lavpannet enn vestlige, sekulære mennesker som tror at de, qua sekularister, er fritatt fra den skyld og skam som kristendommen sliter med i forbindelse med seksualitet. At man er fri liksom i det øyeblikket man frasier seg troen på en guddom.

  Til våre kjære frilynte sekularære bruker jeg fortelle om at på jernbanstasjonen i Tokyo står det en automat. Japanerne simpelthen elsker automater. I denne automaten kan du kjøpe brukte tenåringstruser. For noen hundrelapper får du i tillegg et bilde av den tidligere eier, og det opplyses om hva hennes favorittmat/farge etc.

  Disse trusene kjøper travle menn i godt voksen alder.

  Se for deg liknende automat satt opp på Oslo S. Etter maks en dag ville det samlete Norge gått i fistel.

  Eller den historien om han sudaneseren jeg ble kjent med. Han tok doktorgrad i Japan og stakk en dag innom kontoret til veilederen. Han ble oppmerksom på at professoren hadde sittet og lest i en tegneseriebok som han hadde lagt ned på pulten, fullt synlig, da studenten kom inn. Det viste seg at professoren leste i en bok av typen «tegneserievoldsporno» som japsene bare elsker, hvor du for eksempel kan se en ung yndig kvinne voldtas av en kjempegresshoppe.

  Slå den alle dere frilynte, Cupido-lesende raddiser!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s