6 kommentarer om “Bært mot kreft

  1. Jeg tror det er ganske omstridt om det faktisk forårsaker kreft – tror kanskje at man oppdager flere benigne tumorer med mammografi som gjør at det ser ut som innføringen av mammografi har ført til flere krefttilfeller. Hva sier Vilde om dette?

  2. … jeg mener at de finner ufarlige svulster også…dersom noen skulle være i tvil….

  3. Det er mulig, man har vel også de siste årene benyttet mer skånsomme strålingsnivåer. Har ikke peiling på brystkreft egentlig, men er mer interessert i risikoforståelsen. Man glemmer lett at en falsk positiv kan gjøre stor skade med et liv det også.

  4. Ja, det er fortsatt uenighet om hvem man skal anbefale å ta mammografi. Det er flere faktorer å vudere i denne sammnenhengen. For det første er det det du nevner, Jens, med falske positive. Dersom det er for liten insidens i den gruppen man undersøker, vil andelen som må inn til ekstra undersøkelse, med den ulempe det medfører, øke. Så er det det du nevner, Katarina, at man oppdager kreftsykdom eller forstadier til kreftsykdom som ikke ville gitt kvinnen plager i løpet av hennes liv. Ti av 3000 kvinner som er med i screeningprogrammet vil få en unødvendig kreftdiagnose og således også behandles unødvendig. I Norge har vi idag screening program for kvinner på 50-69 år. Det pågår pr idag en debatt om hvorvidt tilbudet bør utvides til å omfatte kvinner helt ned til 40 år. Grunnen til at en del ikke ønsker å gjøre det er at premenopausale kvinner (før overgangsalderen) har tettere brystvev og det er vanskeligere å oppdage svulster på mammografi. I disse aldersgruppene er det også færre som får brystkreft og man vil da få mer overdiagnostisering og mindre diagnostisering. Den type screening vi har idag har vist å redde liv, så er det høyst uklart om man bør utvide. Noe helt annet er det jo dersom man har økt risiko, feks nære slektninger med brystreft i tidlig alder. Da kan det lønne seg å starte mammografiundersøkelser tidligere. Den mengden røntgenstråler som brukes til å gjennomføre mammografi er minimal og kan i praksis ses bort fra. De fleste utsettes for mer stråling i form av kosmisk stråling bla pga flyturer o.l.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s