En helt middels dag på jobben

Filmen En helt vanlig dag på jobben basert på Håvard Melnæs´ bok hadde premiere i går. Den skildrer Se og Hørs kyniske arbeidsmetoder, og viser hvor langt de går for å kjøpe informasjon og utnytte folks svakheter og manglende evne til å beskytte seg selv.

Men filmen blir for feig – den bretter for lite ut hvor stygge flere av disse sakene i virkeligheten var. Det blir for forsiktig, for tamt. Filmens tema gjør den noe visuelt fattig, det er lite å gjøre med.  Erlend Loe, som har dramatisert boken, har kastet inn et ekstra grep: Håvard Melnæs selv dukker opp flere steder i filmen og kommenterer hvordan ting virkelig var. Dette er artig første gangen, men  blir forstyrrende etterhvert og stanser  flyten i historien.

Mye handler om Sven O. Høiby, den gamle begersvinger og selvbenevnte galning som lot seg kjøpe med hud og hår av Se og Hør. Håvard Melnæs ble hans føringsoffiser, kunne man si. Ingar Helge Gimle gjør filmens store prestasjon ved å fargelegge denne merkelige mannen slik at man skjønner noe av det tragiske. Det er nok liten grunn til å synes synd på Høiby, han visste hva han gjorde da han solgte datteren gjentatte ganger til bladet. Gimle imponerer også med å ha slanket seg så hardt for rollen at han fremstår like radmager som Høiby var. Bjørn Sundquist slår til med en praktfull liten rolle som Sputnik i en av de mer burleske scener på norsk film siden Wam og Vennerøds dager.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s