Følelsenes dilldall

catsCNN.com har i øyeblikket som hovedoppslag at Kina kan komme til å forby salg av hunde- og kattekjøtt. Dette vil ifølge en professor ved det prestisjetunge Chinese Academy of Social Sciences vise at Kina har nådd «a new level of civilization». Det er i hvert fall ingen tvil om at følelser kan fordreie vår oppfatning av hva som er vesentlig.

Den viktigste forskjellen på hund/katt og andre dyr er at vi ikke spiser dem! Men ville det kanskje også bringe oss til «a new level of civilization» om vi fulgte jøder og muslimer i å avstå fra svinekjøtt? Eller om vi fulgte – ja, nettopp, kineserne (de tradisjonelle) – i å holde oss borte fra oksekjøtt? (Tror du det er vanskelig, kan du få hjelp her. Og her. Og her.)

Det er klart det er hjerteskjærende å se inn i øynene på hunder og katter på vei inn under slaktekniven. Men saken er: 1) uvesentlig (i en tid da mange av verdens viktigste endringer skjer i Kina), 2) kultursjåvinistisk (den antar vestlige normer som eneste tegn på høyere sivilisasjon), og 3) vitner om et splittet sinn (der man kan gomle i seg både svin og okse og kanin mens man gråter over de stakkars hundene).

En kommentar om “Følelsenes dilldall

  1. Hjertens enig i at dette er temmelig komisk. Forholdet vårt til dyr er fullt av eksempler på slike splittelser.

    Jeg har undret meg veldig over aksjonene mot sirkusdyr i det siste. Med mindre man er veganer kan jeg ikke helt se hvordan man kan engasjere seg i dette. Eller mener folk virkelig at burhøns har rikere liv enn sirkuselefanter?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s