Hvorfor er energien så dyr?

Norge har 25 % av vannkraften, 50 % av naturgassen, 75 %  av oljen og 1 – en- prosent av Europas befolkning. Og vi har kraftkrise! Det er godt gjort! skriver Aftenposten.

Jeg kontaktet el-leverandøren og spurt hvorfor nettleien hadd gått opp så mye, den blir jo ikke påvirket av kulden? Svar: Statnett, som styrer over nettene her i Norge, skal bygge ny kraftkabel til kontinentet. Og i stedet for å gjøre som vanlig er ved investeringer, lånefinansiere beløpet, tar de det inn i form av økt nettleie fra kundene. Vi som kunder er altså med på å finansiere noe som senere bare vil øke prispresset på energi.

Jeg trodde myndighetene ville det beste for befolkningen og industrien, nemlig legge forholdene til rette, slik at vi kanvære konkurransedyktige i forhold til andre, som har naturgitte andre fordeler. Vi lever langt mot nord og trenger derfor mer energi. Det vil bli helt umulig å konkurrere mot andre land som trenger mindre, hvis vi alle skal betale det samme for energien.

Hvorfor blir det slik? Hva driver politikerne egentlig med?

5 kommentarer om “Hvorfor er energien så dyr?

 1. Betyr det at du mener Statnett bør subsidiere norske forbrukere, og norsk industri? Hva hvis Statnett tjener mer på å selge strømmen til utlandet? Da kan Statnett tjene mer penger, som kommer fellesskapet til gode på annen måte. Subsidiering, enda mer skjult subsidiering, er økonomisk ineffektivt. Vi ser det særlig når norske fobrukere – indirekte – tvinges til å subsidiere lave strømpriser til norsk kraftkrevende industri. Det er dårlig økonomi, som fellesskapet ikke tjener på. Norske forbrukere bruker for mye strøm, og husholderer dårlig med energi, fordi strøm i Norge er for billig. De trenger hjelp fra markedet for å forstå det bedre.

 2. Ja, det spørs om de ikke skulle det. Vi har- som jeg prøver å forklare i innlegget, sterke konkurransevridende natutforhold i negativ retning – hvorfor ikke bruke det vi har av natur til å motvirke dette en del.
  Det var nettopp slike tanker som du forfekter som har gjort strømmen så dyr – vi må betale det samme som de som trenger mye mindre (bor i varmere land) er villige til.
  Men Statnett, det kunne vært staten, eller deg og meg, og ikke et profittjagende selskap som har kun bunnlinjen som rettesnor.

 3. Men staten er for det første ikke «vi». Og uansett – den må finansieres. Får Staten inn mindre inntekter gjennom å selge strøm til under markedspris, vil den i stedet ta dette inn via skatteseddelen. Staten tar seg altså uansett betalt, men på en skjult måte. Og i tillegg skaper subsidier ineffektivitet. Den samlede følgen er altså en høyere strømpris enn ellers. Men du blir lurt, ettersom det meste betales via skatteseddelen, og ikke via den direkte strømregningen du får. (Tilsvarende feks med legetjenester – alle tror at det er tilnærmet «gratis» i Norge – det er naturligvis ikke – du betaler bare over skatteseddelen i stedet.)

 4. Jeg foreslår at du leser den artikkelen i Aftenposten jeg henviser til.
  Det blir litt det samme som om all infrastruktur skulle være markedsstyrt.
  Da ville landet vårt se ganske anderledes ut!

 5. Ett poeng til:
  Vi har så høye lønninger i dette landet, og så høye strømpriser i tillegg, at mye industri (som vi tross alt lever av) må gi seg.
  Eksempelvis har heismontørene opp mot 1500 kroner timen. Det er ikke mulig for oss i dette landet å konkurrere om vi ikke gjør noe med utgiftspostene.
  Lønninger kan vi gjøre lite med, men energien som vi produserer selv kan vi prise på forskjellig vis. Det er mange oljeproduserende land som har mindre energipriser til sine innbyggere enn for eksport.
  Det fungerer det også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s