Meditasjon skaper bølger

stod det på twittermelding i går fra @NTNUmedicine  lenket til intervju med professor Øyvind Ellingsen fra Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, NTNU på forskning.no. Han sier:

Meditasjon gir dypere avspenning enn vanlig hvile.

Sammen med norske og australske kolleger har han sett på hjernebølgene hos folk som slapper av. Vi har både alfa-, beta-, gamma-, delta- og thetabølger. Disse svinger med forskjellig hastighet, avhengig av hvilke aktiviteter som foregår i hjernen. De ble målt under meditasjon og under vanlig hvile. Under meditasjon var thetabølgene mest fremtredende i fremre og midtre del av hjernen. Dette skyldes en avslappet oppmerksomhet og lavere stressnivå.

Vi ser at de som har lang erfaring fra meditasjon, får mer framtredende thetabølger. Det kan tyde på at øvelse gjør mester også når det gjelder avspenning.

Men det er flere bølger i sving under meditasjon. Også alfabølgene øker under meditasjon. Det sier noe om avspenning. Bølgene øker når hjernen ikke er opptatt med målrettede oppgaver. Undersøkelser tyder på at sinnets normale hviletilstand er en stille strøm av tanker, bilder og inntrykk, som ikke stammer fra sanseinntrykk og målrettet tenkning, men som kommer spontant ”innenfra”.

Denne spontane strømmen blir man mer oppmerksom på når man mediterer, og det er grunn til å tro at den er en form for  mental fordøyelse eller psykologisk spenningsbearbeidelse som knytter sammen ulike inntrykk og setter dem i sammenheng. Flere undersøkelser tyder på bedre stressmestring ved meditasjonsteknikker hvor man ikke konsentrerer seg for å oppnå en bestemt tilstand, men tillater sinnets spontane tankestrøm å slippe til, uten å styre i en bestemt retning.

sier professor Øyvind Ellingsen som også er meditasjonslærer i Acem og selv har praktisert Acem-meditasjon daglig siden han gikk på videregående skole.

En kommentar om “Meditasjon skaper bølger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s