Husker du din lykke?

TED (teknologi, underholdning og design) har en konferanse som skal formidle «ideer verdt å spre». Daniel Kahneman, nobelprisvinner for hans oppdagelse av «behavioral economics» (en form for økonomisk teori som ser på hvordan psykologi og tenkning styrer våre økonomiske beslutninger), holdt et foredrag i slutten av februar om forskjellen på det erfarende selv og det huskende selv.

Hans poeng er at det er meget stor forskjell på disse to, og at den ene er lykkelig betyr ikke at den andre nødvendigvis er lykkelig. Dette eksemplifiserte han ved å sammenligne opplevelsen av et medisinsk inngrep hos forskjellige personer, underveis i inngrepet og i ettertid. Inngrep som underveis hadde mindre ubehag, kunne likevel ha vært husket som ganske grusomt i ettertid. Og omvendt, inngrep som underveis var smertefulle kunne i ettertid bli husket som ganske OK.

Dette er interessant, og med en viss meditasjons erfaring er det lett å tenke at det å meditere også er en måte hvor vårt erfarende selv og vårt huskende selv møtes, og til en viss grad samkjøres. Kanskje det til og med er godt for noe?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s