Elver som grunnlag for makt

Den som har vært på Pomor-museet i Vardø, kjenner betydningen av at de store russiske elvene flyter nordover. Varer produsert i varmere klima, ble transportert svært rimelig mot nord og byttet med fisk. Store handelshus ble grunnlagt, og  en liten festning gjorde det mulig å markere norsk landnåm ved Varangerfjorden.

Men for russerne har disse elvene vært en stor ulempe. Geografien motarbeider russisk velstand. Elvene flyter gjennom det golde Sibir og munner ut i ishavet. Den eneste floden som flyter sydover gjennom kjerneområdene, er Volga, men den renner ut i en innsjø, Det kaspiske hav. Russland har også få gode, isfrie havner. Vladivostok og Murmansk er ikke akkurat sentrale.

Sammenlign med USA. De store elvene med mange forgreninger renner sydover gjennom kornkamrene. En overflod av gode havner i tillegg gjorde kontinentet lett og billig å utvikle til en massiv økonomi med solide konkurransefortrinn.

Noen mener å se at geografien er en vesentlig årsak til at USA kunne utvikle rikelig med kapital til en relativt demokratisk og desentralisert form, mens den russiske kroniske mangelen på kapital har gjort Russland sentralstyrt med ressursene samlet på få hender.

De store russiske elvene – godt for Vardø så lenge det varte. Men et knøttlite samfunn i nord er en lite egnet handelspartner for å bygge en supermakt.

2 kommentarer om “Elver som grunnlag for makt

 1. Pomorhandelen gikk langt lengre sør enn Vardø. Også Nordland nødt godt av dette.

  Jeg vil tro at handelen var viktigere for nord-norskingen enn for Mor Russland:

  «Fra 1740 bredte pomorhandelen om seg i Nord-Norge og fra ca 1770 kom pomorene årlig til landsdelen med billig rugmel («russemel») og hvetemel. Kornet ble dyrket i innlandet rundt Volga og fraktet til kjøpmennene ved Kvitsjøen. For folk i Nord-Norge var pomorhandelen i perioder avgjørende for overlevelse. På 1700-tallet var det mange uår og dårlige tider for befolkningen i Norge, og rugprisen i Bergen femdoblet seg i løpet av 30 år. Pomorhandelen var en viktig faktor for mattilførsel på denne tiden; fiskerne fikk kjøpt billig korn og mel, og de fikk solgt fisken fra sommerfisket til god pris. Det var mulig å prute med pomorene, handelen hadde ingen fordyrende mellomledd, og det ble heller ikke betalt skatter eller toll til Norge for varene. I tillegg til rug- og hvetemel, hadde pomorene også med annen mat, som havregryn, salt, erter, kjøtt og meieriprodukter. De førte også andre nyttige varer, som jern, tømmer, tjære, never (til taktekking), talglys, gryter, hampefibre, tauverk og lerret. I lodjene fantes også luksusvarer som sukkertøy, såpe, porselen og treskurd. På tilbakeveien fylte pomorene lasterommene med fisk av forskjellig slag, hovedsakelig sei, men også torsk, kveite og hyse.»

  Wikipedia

  Punktet med «ingen fordyrende mellonmledd» er særdeles viktig. Man slapp derfor å måtte selge prisen sin til væreier Mack. Den godeste Mack kjøpte billig og solgte dyrt, og ble derfor feitere og fieitere.

  På slutten av 1800-tallet kom amerikansk hvete, som var både billigere og bedre enn russisk.

  Og så kom bolsjevik-kuppet, og da stoppet en stolt æra opp.

 2. Det skulle være:

  «Man slapp derfor å måtte selge fisken sin til væreier Mack.»

  De andre to viktigste pomorbyene var Hammerfest og Tromsø.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s