Noe vits i å spise sunt?

Fullt hus, og godt over 100 personer møtte i går opp i Acem-huset til lanseringen av boken «Verdt å vite om vegetarmat». Professor Vibeke Videm (NTNU) har interessert seg for temaet lenge, og har brukt mange år på å skrive boka.

Ernæringslære høres kansje ikke spesielt sexy ut? (Kanskje derfor TV3 har kalt sin nye serie som skal lære folk å leve sunnere – nettopp «Spis deg sexy»!) Møtet i går viste til fulle hvor mye mat, slanking etc. engasjerer.

Videm var opptatt av at kostråd skal være forskningsbasert. Masse synsing finnes, men ikke mye henger ikke på greip. Boken  handler om generell ernæringslære og kostholdsråd, enten man er vegetarianer eller ei. I tillegg får du vite det meste om vegetarmat. Og mange er interessert i å spise mer vegetarisk – enten begrunnelsen er helse, klima eller hensyn til dyr.

Det finnes klar dokumentasjon for at det lønner seg å spise sunt. Ingen kan spise seg fra risiko for sykdom. Men Videm refererte studier gjort på store grupper vegetarianere som viser at de i gjennomsnitt er sunnere, slankere og lever lengre. Hun tilbakeviste også typiske myter om vegetarmat og understreket at vegetarmat er ernæringsmessig fullverdig, dessuten billlig, passer for gravide og barn og man blir til og med mett!
Motedietter finens det mange av. Ingen grunn til å presse stoffskiftet for nesten ingen effekt på f.eks. lavkarbodiett, sa Videm. Når det gjelder slanking, så er det  forholdet mellom inntak og forbruk som betyr noe. Totalmengeden av energi er det viktige,  ikke hvor det kommer fra. Dessuten er det selvfølgelig lurt å bevege seg mer!

Dette og mye mer var hun innom. Spørsmålene haglet etter foredraget. Svar på det meste finner du i boken.

Reklamer

2 kommentarer om “Noe vits i å spise sunt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s