Spis deg slank, sunn og smart?

Du har sikkert hørt om mat som lover både sunnhet, bedre sex, en slank kropp og et lengre liv. Men hva er myter og hva er fakta? Og hva gjør vi når det som var sunt i går, er usunt i dag?

Er det slik at fisk reduserer stress og gjør at vi yter mer? Gjør kjøtt oss mer utholdende mens vegetarmat gjør oss slappe? Er karbohydrater mer styrkende enn proteiner og fett? Eller bør vi holde oss unna karbohydrater og heller pøse på med proteiner? Øker sjokolade sexlysten?  Og hva med å slanke seg på stangselleri? Bruker vi så mye kalorier på tyggingen at kiloene raser av? Er Blodtypediett sunt eller er det bedre med Middelhavsdietten?  Hva med poteter? Over og ut? Er sukker verre enn fett for den som skal slanke seg? Og er alle næringsstoffene forsvunnet fra frukt og grønt, så vi bør ta vitaminpiller og kosttilskudd?

Hjelp! Mytene og forestillingene er mange. De vedtatte sannhetene om hva som er sunt, har ikke nødvendigvis grunnlag i fakta. Å bli kvitt myter og feiloppfatninger er ikke gjorti en fei. Men det er også gjort mye forskning som hjelper til å rydde opp. Vibeke Videm er overlege og professor ved NTNU i Trondheim – og kurslærer i Acem. Hun har skrevet bok om temaet: Verdt å vite om vegetarmat. Hun sier bl.a.:

En grunn til at det verserer så mange motedietter som tildels er veldig dårlig begrunnet, er nok at mange ikke aner hvordan man kan vurdere om et kosthold er godt eller ikke.

Hun presenterer boken torsdag. Interessant for alle. Åpent for alle.  Du får vite mye om kosthold i sin alminnelighet,  og det meste om vegetarkost.
Mer vegetarmat (kjøttfri mandag) er jo nå ofte  anbefalt ut fra ulike perspektiv: helse, hensyn til  dyr og klima.

Reklamer

En kommentar om “Spis deg slank, sunn og smart?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s