Klimakjolen

Det kan godt hende at klimaforhandlingene i København ikke ble noen stor suksess, for å si det mildt. Men i samme periode var klimakjolen et faktum! Klimakjolen er et resultat av et samarbeide mellom 6 studenter ved Danmarks Designskole, designbyrået Diffus, IT-forskningsinstituttet Alexandra, klesdesigner Tine Jensen og den sveitsiske broderiprodusenten Forstner Rohner.

Kjolen består av strømledende broderier, hundrevis av lysdioder, en CO2 sensor og en mikroprosessor med tilhørende batteri. Lysdiodene viser hvor mye CO2 som finnes i nærmiljøet, og får strøm gjennom den ledende broderitråden. Kjolen i seg selv har kanskje ikke noe enormt marked, men dens potensiale ligger i at den er det første eksempel på at broderte myke kretsløp (soft circuits) er blitt produsert industrielt. Disse er både estetiske og funksjonelle, og det blir spennede å se hvordan denne teknologien kan finne flere anvendelser.2 kommentarer om “Klimakjolen

  1. Men om kjolen ikke blir noen suksess i selskapslivet (skjønt hvem vet) er integreringen av sensorer, informasjonsbehandling og datakommunikasjon i bekledningen interessant i andre sammenhenger. For meg er det naturlig å tenke på militære anvendelser, hvor den enkelte soldat i fremtiden vil inngå i et integrert kommunikasjonsnettverk. For eksempel kan den enkelte soldat ha sensorer som registrer kjemiske, radiologiske eller biologiske trusler, som så sendes videre i sann tid, og danner grunnlag for trusselvurderinger, varsling og planlegging, alt integrert i feltuniformen.

  2. Ja – militære anvendelser for denne type teknologi er det mange potensialer i. Noe brukes vel allerede. USA satser enorme beløp på dette. Ved Institute for Soldier Nanotechnologies på MIT jobber de med fremtidens soldatbekledning. Også medisinske anvendelser (f.eks. overvåkning av hjertepasienter) kommer sannsynligvis til å bli viktige – og her er dte penger å spare. Legen kan følge med på pasientens tilstand uten at vedkommen trenger å dra til sykehuset.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s