Norge som energibank

Spiegel Online forteller med Süddeutsche Zeitung som kilde at Norge kan bli Europas energibank.

Spiegel skriver:
Nine European countries plan to boost their renewable power generation with a €30 billion ($43 billion) project to build a power grid of high-voltage cables under the North Sea. (Her er nok «billion» brukt i den amerikanske betydningen, det dreier seg vel om milliarder.)
………..
The cables will transport energy generated by wind power, tidal power and solar power and thereby form a basis for the continued expansion of renewable energy to help combat climate.
The project includes Germany, the United Kingdom, France, Belgium, Denmark, the Netherlands, Ireland, Luxembourg and Norway.

Et første koordineringsmøte skal angivelig holdes 9. februar, og et «Memorandum of understanding» skal undertegnes innen utgangen av 2010. Hvorfor Norge er så interessant i denne forbindelsen kan du lese om nedenfor.

Et problem med fornybar energi som sol og vind og bølger og tidevann er at energien blir produsert når naturkreftene vil, og ikke når forbrukerne trenger energien. Derfor må det være mulighet for å lagre energien til det blir bruk for den, eller man må ha en reserve energikilde som buffer for raskt for å nulle ut fluktuasjoner i den fornybare energikilden. Behovet øker etter hvert som en stadig større del av energiforsyningen baseres på fornybar energi, og den planlagte utbyggingen av vindkraft i Europa gjør behovet for energilagring mer aktuelt. Her er Norge i en unik situasjon på grunn av vår store vannkraft. Et vannkraftverk har det fortrinn at elektrisitetsproduksjonen svært raskt kan styres, og kan gå fra tomgang til full ytelse på noen sekunder, slik at det egner seg godt som en buffer for å nulle ut forandringer i energiproduksjon som avhenger av naturkreftene. Et varmekraftverk vil ikke kunne styres like raskt, uansett om det er basert på kull, olje, gass, eller kjernekraft. I tillegg kan våre vannbasseng brukes som energilagre, både ved at man lar være å tappe dem ned når vindkraften er tilstrekkelig, og ved å pumpe vann opp i dem når det er overskudd på vindkraft.

At Norge er interessant for de som arbeider med energispørsmål fikk man et klart eksempel på da USAs energiminister, nobelprisvinner i fysikk Stephen Chu, blant annet besøkte Kvilldal, Norges største pumpekraftverk, da han var her i landet i følget til president Obama ved Nobelprisutdelingen.

Hvis nettverket av kraftkabler under Nordsjøen blir en realitet vil Norge kunne bli en «energibank» der de andre landene kan sette inn energi når de har overskudd, og ta den ut igjen når de får behov for det.

Og så blir det interessant å se hva naturvernerne mener hvis Norges nye rolle som energibank fører til at mer villmark må legges under vann.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s