Siste dag med Nesch

Jeg vet jeg er sent ute. Men har du ennå mulighet til å se en utstilling i Oslo i dag, så løp til Nasjonalmuseet og se Rolf Nesch (1893-1975).  En  kunstner i verdensklasse med en dramatisk historie. Nesch bodde i Norge fra 1933 til sin død i 1975. Han fikk stor betydning for en rekke norske kunstnere (f.eks. Sigurd Winge, Olav Stømme, Erling Enger, Weidemann og Ludvig Eikaas  som nå er aktuell med stor retrospektiv utstilling på Museet for Samtidskunst osv). Utstillingen markerer utgivelsen av en enorm katalog over alle Nesch’ grafiske verker.

Nesch var født i Tyskland og hadde en vanskelig barndom og oppvekst. Flyktet fra nazismens Tyskland i 1933. Hvor skulle han dra? Jo, tenkte han,  Edvard Munchs hjemland må være bra. Han fikk riktignok treffe Munch da han kom til Norge via kontaker, og det var et viktig møte for ham. Men Norge skulle vise seg å være både snevert og ha et lite åpent kunstmiljø. Nesch fikk lite offisiell støtte i Norge. Den store anerkjennelsen kom sent her. Selv om han dannet skole. Nasjonalgalleriets direktør fra 1908-1941, Jens Thiis, var en av dem som motarbeidet Nesch. Om de nyskapende materialbildene presterte han å si:

Det har intet med kunst å gjøre

Det er den gamle historien om den begavede, grensesprengende kunstneren som sliter økonomisk, får dårlige kritikker osv.

Det ble et turbulent liv med tunge stunder, store økonomiske problemer og selvmordsforsøk, men også intens arbeidsglede, skaperkraft og jublende oppturer. Noen gode støttespillere fikk stor betydning. Da han i 1938 ville reise fra Norge bl.a. fordi han slet økonomisk, var det Rolf Stenersen som kom ham til unsetning ved å garantere for en inntekt på kr 200 pr mnd i et år. Pola Gauguin (sønn av Paul Gauguin) var også en viktg støttespiller. Norsk statsborger ble han først i 1946, og etter at han traff skuepillerinnen Ragnhild Hald og giftet seg med henne ble livet noe mer stabilt. Med hus i Ål i Hallingdal ble arbeidsforholdene  bedre. Nesch var ambisiøs og etter hvert stilte han da også ut over store deler av verden.

En kommentar om “Siste dag med Nesch

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s