Norsk Gallups nordmann

Ifølge Norsk Gallup er alle nordmenn stupide og spillegale kjøttspisere. Vegetarianere finnes ikke i Norge. Stemmer det? Det komme i alle fall til å bli resultatet av Forbruker & Mediaundersøkelsen 2008/2009.

Etter å ha besvart noen spørsmål fra Gallup på telefon takket jeg ja til å fylle ut et spørreskjema. Jeg fikk da tilsendt en 88 siders bok med avkryssingsruter for diverse spørsmål.

Vegetarianere finne ikke i Norge

På side 7 ble det stilt noen spørsmål om mat og kosthold. Om jeg helst spiste tradisjonell norsk mat, mat som er rask å tilberede, økologisk etc. Men det fantes ingen mulighet for å fortelle Norsk Gallup at jeg er vegetarianer. Altså antar man at det ikke finnes vegetarianere i Norge. Det er nok noe av forklaringen på hvorfor jeg ikke fant noe som er spiselig for meg da jeg kom til opplistingen av middags-/ferdigretter på side 40. Og siden resultatet v undersøkelsen blant annet skal brukes av ”….markedsførere/produktutviklere i små og mellomstore bedrifter….”  er det nok lite håp om å finne ferdige vegetarprodukter i norske frysedisker også i fremtiden, slik man finner i de fleste andre siviliserte land.

Nordmenn har ikke vett til å kjøpe de billigste produktene

Så var jeg kommet til side 46, vann/mineralvann. Der fant jeg alle de vanlige dyre blandingene av vann og CO2, men de som koster under halvparten, så som First Price og X-tra fantes ikke. Og tilsvarende under tannkrem og såpe, hvor for eksempel mitt tannkrem-merke First Price, som koster en firedel av de andre merkene og består av de samme ingrediensene, ikke var med. Det samme med toalettsåpe.
”…. markedsførere/produktutviklere i små og mellomstore bedrifter….”
som kjøper denne undersøkelsen får altså vite at ingen er så smarte at de kjøper de billigste produktene.

Jeg var nå kommet til side 48, som hadde den oppløftende beskjeden at jeg var nå over halvveis i skjemaet, og jeg ble minnet om at jeg ville være med i trekning av reisegavesjekker til 15000, 10000 og 5000 kroner hvis jeg fortsatte og sendte inn skjemaet.

Dette hadde så langt tatt meg 3 timer, men jeg fortsatte. Og da jeg kom til side 84 forsto jeg at man regnet med at det bare var de som var spilleavhengige og hadde tro på vinnerlykke i trekningen om reisegavesjekkene som ville orke å fullføre.

Alle nordmenn er spillegale

Her var det nemlig spørsmål om spill. Det naturlige hadde kanskje vært at det først fantes en avkryssingsmulighet for at man ikke deltok i spill, men man antok tydeligvis at alle nordmenn deltar i spill, for første spørsmål var:

Så alle deltar altså i spill, men noen kan altså være så late at de ikke gidder å fylle ut kupongene selv.
Så fulgte spørsmål som bare kunne besvares med kryss varierende fra Helt enig til Helt uenig. Noen eksempler:
«Jeg liker best å delta i pengespill sammen med venner og bekjente»
Et kryss for Helt uenig ville altså bety at jeg liker best å spille alene..
Og:
”Det hender at jeg glemmer å levere inn bonger/kuponger i pengespill. ”
Helt ening ville altså bety at jeg var så sløv at jeg av og til glemte å spille, og helt uenig ville bety at jeg alltid spiller. Men spille, det gjør jeg – i følge Gallup
Dette minner om mannen som hevdet at alle spørsmål kunne besvares med enten JA eller NEI og straks fikk følgende spørsmål: ”Har du sluttet å slå din kone? Svar JA eller NEI”

Nå orket jeg ikke mer, så jeg bare skrev med sort tusj over sida: JEG SPILLER IKKE OM PENGER.

Lærerikt om meningsmålinger

Men spørsmålet på side 86 om hvor interessant jeg syntes det hadde vært å fylle ut skjemaet besvarte jeg. Der satte jeg kryss i ruta for ”Meget interessant”. Og det som var interessant er at det ga meg et innblikk i at man skal være meget forsiktig med å stole på meningsmålinger. Jeg forstår nå hvordan det er mulig for meningsmålere å styre resultatet i bestemte retninger ved å stille de riktige spørsmålene. Om det i dette tilfellet har vært et bestemt ønske om spesielle resultater eller om det bare dreier seg om udugelighet fra de som har laget skjemaheftet skal jeg avstå fra å gjette.

En kommentar om “Norsk Gallups nordmann

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s