100% vegetariske om ti år?

Forfatteren Jonathan Safran Foer, aktuell med boken Eating Animals intervjues over to sider i Klassekampen (papir)  i dag under overskriften:
Vi er 100% vegetariske om ti år.
Da Foer var ni år, hadde han en barnevakt som ikke ville spise grillet kylling. Jonathan spurte henne hvorfor.

Jeg vil ikke være ond mot noen, svarte hun og utdypet: Du vet at når du spiser kylling, så er det en kylling, ikke sant?

Da begynte Foer å tenke på om det er riktig å spise dyr. Han valgte å bli vegetarianer og har brukt tre år på å  samle enorme mengder fakta om hvordan dyr  blir behandlet. Det ble til sakprosaboken Eating Animals som kom ut i november.

Foer er godt kjent for sine to skjønnlitterære romaner: ”Alt blir klart og betydelig” og ”Ekstremt høyt og utrolig nært”.

En kjøttfri dag i uka er blitt aktuelt for mange, ikke minst av miljøhensyn. Klima er et hett tema,og Foer sier også at hvis hver amerikaner droppet et kjøttmåltid i uken, ville det i miljøsammenheng svare til å fjerne fem millioner biler fra veiene.

I Morgenbladets anmeldelse i desember av Eating Animals skrev Gabriel Michael Vosgraff Moro:

sakprosa på sitt aller mest engasjerende, personlige og veldokumenterte, med flere skjønnlitterære grep og visuelle virkemidler. Det er tydelig en bok som det har vært viktig å skrive.

og

Med fire kjøttindustrier i fokus: fjærkre, fisk, svin og storfe, presenteres dyrenes liv fra fødsel til død. Etikk og filosofi møter praktisk kunnskap og refleksjoner omkring hvorfor noen dyr er likere enn andre, bortsett fra i Kina. For hvorfor ser vi på hunder som individer? Hvorfor ikke ha samme oppfatning av griser?

Om sin motivasjon for å skrive boken sier Foer:

Jeg syntes ikke emnet var viktigere enn mange andre ting, som  sult og folkemord. Men jeg hadde tenkt på dette så lenge, at jeg visste jeg ville fortsette å tenke over det resten av mitt liv, hvis jeg ikke fant ut hva jeg virkelig mente. Samtidig var der ingen som skrev om emnet. I hvert fall ikke på en mainstream-måte. Det har vært tema for filosofer og dyrevernsaktivister, men det berører jo alle mennesker.

Den amerikanske kjendisbloggeren og amatørkokken Julie Powell, kjent fra filmen Julie & Julia, skrev nylig etter å ha leste Foers bok:

Jonathan Safran Foer irriterer livet av meg, men han har rett

Tidsskriftet Dyade har skrevet om temaet bl.a. i Føde for tankene og  I kugalskapens tid.

En kommentar om “100% vegetariske om ti år?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s