NASA ser deg

Snødekke over Europa i november 2009. Hvite områder er helt dekket av snø, blå områder er delvis dekket. (Kilde: NASA)

NASA har tre store satellitter som holder øye med klodens land og hav, atmosfære og energibalanse. Den første av disse satellittene, Terra, ble skutt opp for ti år siden.  Bildet til høyre viser hvor det var snø i Europa i november. De helt hvite områdene er fullstedig dekket med snø, de blå er delvis dekket.

Med disse satellittene er det mulig å danne seg et bilde av jordklodens energibalanse, som er avhengig av innstråling av sollys og utstråling av varme. Så lenge like mye energi stråles ut som kloden mottar, er gjennomsnittstemperaturen stabil.  Blir det ubalanse, forandres temperaturen. Og det er dette global oppvarming handler om. Kommer mer varme inn enn ut blir det varmere.  En av de faktorene som har betydning for denne balansen er refleksjon av sollys. Sollyset reflekteres tilbake til verdensrommet fra skyer og aerosoler i atmosfæren, og fra lyse deler av jordoverflaten, og absorberes i de mørke delene. De lyseste delene av jordoverflaten er de som er dekket av is og snø. Blir det mindre snø- og isdekke blir mer energi absorbert, og hvis dette ikke balanseres av økt utstråling blir kloden varmere.

Bildet ovenfor viser hvor mye solstråling som ble reflektert i november i år, angitt som watt pr. kvadratmeter. Jo lysere farge, jo mer energi reflekteres. Her ser vi hvordan det store området med is i Antarktis reflekterer nesten all energi som kommer fra sola. De andre lyse områdene er skyer som reflekterer mye lys. Rundt ekvator er det et helt bånd av skyer. Rundt nordpolen reflekteres ikke noe lys av den gode grunn at der er det ikke noe sollys å reflektere på denne årstiden. Midtsommers ville det vært motsatt. De ville man kunnet se hvor mye energi isen i Arktis reflekterer, og hvor mye mer energi jordkloden ville motta dersom denne isen skulle forsvinne. (Isen i Antarktis  er tykk og vil ikke forsvinne med et første, selv om noe smelter. Men havisen i Arktis er få meter tykk, og store arealer har allerede smeltet sommerstid.) Og hvis mer is forsvinner får dette alvorlige følger for klodens energibalanse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s