Film: Avatar

Etter år med hype er den her: James Camerons Avatar. Den skulle revolusjonere kino-opplevelsen med datateknologisk skaperkraft, og gjør det langt på vei. Avatar er en overveldende opplevelse i kraft og skjønnhet. Cameron har skapt en digital verden som er gjennomført troverdig, vakker og spektakulær. Dette er sci-fi på et nivå du ikke har sett før. Samtidig er det en økologisk og anti-imperialistisk film, en slags 21 århundrets skildring av indianerne.

Mennesker drar til den fjerne planeten Pandora engang i fremtiden for å utvinne et sjeldent mineral som trengs på en døende Jord. Menneske-DNA er blandet med DNA til na´vier, humanoide vesener som lever i en slags Amazonas-steinalderverden i harmoni med naturen. To mennesker blir avatarer, meneske-na´vier,  som skal være brobyggere mellom de to artene, men avatarene blir tvunget til spionasje for griske menneskers økologiske plyndring. Underveis møter gutt jente, og avataren tar naturbefolkningens parti. Forutsigbart? Absolutt. Og litt flatt, historiemessig. Men visualiteten, kraften i fortellingen og hele opplevelsen er overveldende og tar pusten fra deg. Temaet er i en viss forstand beslektet med Titanic, Camerons forrige film: Mennesker prøver å håndtere sine små liv stilt overfor grandiose og monstrøse ytre betingelser. Og det er jo det film dreier seg om når alt kommer til alt, ikke sant?

Filmen tok fire år å produsere og kostet flere milliarder. Det skjønner du når du ser filmen, for maken til visuell opplevelse (og lydmessig) har du ikke vært med på. Den vises i 3D, og er den første film som tar denne teknologien i bruk på en måte som virkelig beriker  filmopplevelsen slik at vi ser en hel verden i sin fulle dybde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s