Dårlige sjåfører på vinterføre

Igjen kan vi lese at USA stopper opp på grunn av snøvær. Jeg skal ikke nekte for at det sikkert blir problemer hvis det kommer 60 cm snø i Washington DC. Men samtidig kan jeg ikke la være å tenke på mine egne erfaringer. På begynnelsen av 70-tallet bodde jeg et års tid i Milwaukee i Wisconsin. Det er et sted hvor det vanligvis er vinter hvert år. En dag i desember da jeg tittet ut av kontorvinduet mitt så jeg at det begynte å komme noen tørre snøfiller som blåste rundt, uten at jeg tenkte noe mer over det. Ved tolvtida skulle jeg i all fart en tur inn på biblioteket, og skallet nærmet hodet i den låste døra. Så oppdaget jeg en lapp på døra: ”Closed due to inclement weather”. Jeg måtte slå opp i ordboka for å finne ut at betydde dårlig vær, og forsto slett ikke hvorfor vanlig vintervær skulle være grunn til å stenge en viktig servicefunksjon ved universitetet. Neste dag, etter at det hadde kommet 10 cm lett nysnø, kunne jeg i Milwaukee Journal lese at både skoler og bedrifter hadde stengt på grunn av det forferdelige snøværet. Men etter å ha observert amerikanske bilføreres ferdigheter på vinterføre både da og senere forsto jeg at det kanskje kunne være en grunn for myndighetene til å sende ut advarsler mot å kjøre i snøvær. Men jeg kunne jo slå meg på mitt bryst å si at i Norge, der behersker vi vinterkjøring.

Men nå er jeg ikke så sikker på det lenger. I løpet av alle de årene jeg har kjørt bil har jeg fått inntrykk av at stadig flere blir overrasket når det blir snø og glatt på veien. Når den første snøen kommer er det nesten uunngåelig at det blir kaos. Jeg har faktisk inntrykk av at en del bilførere verken er i stand til å bedømme kjøreforholdene eller selv ta ansvar i trafikken. Er vi blitt så vant til å kjøre bil at det å kunne beherske vanskelige forhold ikke lenger er en utfordring, og at vi i stedet bare klager over at myndighetene ikke gjør nok for å legge forholdene til rette?

3 kommentarer om “Dårlige sjåfører på vinterføre

  1. Kjørte på E18(Lierbakkene i går) og hadde ingen problemer.Ulykken(e) skjedde etter at jeg hadde passert.(Med cruise kontrollen på 120.Kjører rundt i Norge på alle typer føre og har ikke problemer i det hele tatt.Men det er jo mange som «låser» seg når det blir litt dårlige forhold og det er jo da ting skjer.De må lære seg å slappe av når de kjører.En eller annen sa»Du bruker hodet å tenke med og ræva å føle med».
    I mange tilfeller opplever jeg at folk gjør det motsatte.

  2. For en som har bodd i USA så vitner dette om utrolig dårlig innsikt. Det skal bare en biltur i USA med en standard bil og dekk der borte til å forstå at bil og snø der borte ikke går særlig godt sammen. De har vinterdekk i stater der det vanligvis er snø om vinteren og der behersker de kjøringen minst like godt (dårlig) som nordmenn. I Washington DC feks er det ikke vanlig med vinterdekk og da sier det seg selv at det blir høy sledefaktor. Det de derimot er utrolig flinke til er å brøyte/salte når det kommer snø. De er meget godt organisert og starter brøyting raskt før det får rekker å bli mye. I tillegg er det blitt saltet på veien før snøen kommer. At det er så lite kaos med det enorme antall biler på sommerdekk har Norge mye å lære av.

    Kunnskap er alt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s