Norsk klimaforskning i verdensklasse

Aerosoler er partikler av fast stoff eller væske som er så små at de har en ubetydelig fallhastighet i lufta. De kan både spre sollys og absorbere sollys, avhengig av om de er lyse eller mørke, og dermed har de betydning for jordklodens energibalanse. Dermed kan de enten bidra til global temperaturøkning eller til avkjøling, avhengig av type aerosol, og det er en komplisert sammenheng her. VG nett har en animasjon fra NASA som viser hvordan skyer av sotpartikler sprer seg fra deler av Afrika Kina og India og bidrar til temperaturøkning i dette området. Særlig går det hardt ut over isbreene i Himalaya, der soten først varmer opp lufta, og så, når den faller ned på snøen, fører til at den absorbere mer sollys og smelter raskere. Soten kommer fra industri og brenning av biomasse som ved og kumøkk, som er vanlig brensel i disse områdene. Det er ikke bare utslipp av CO2 som påvirker global temperatur.

Norsk forskning

En av de forskerne som har sett på betydningen av aerosoler er Gunnar Myhre ved Center for International Climate and Environmental Research–Oslo (CICERO). I en artikkel publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Science under tittelen «Consistency Between Satellite-Derived and Modeled Estimates of the Direct Aerosol Effect» gir han forbedrede verdier for betydningen av aerosoler.  Aerosolene har totalt en avkjølende effekt, men på grunn av større og økende utslipp av sot er denne mindre enn tidligere antatt.

I en kommentar i samme nummer av tidsskriftet skriver Johannes Quaas ved Max Planck Institute for Meteorology i Hamburg om Myhres arbeid at:

His results substantially advance the level of scientific understanding of how aerosols affect climate.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s