Cyberkrig

I juni i år eksploderte det. Forsvarets sikkehetstjeneste FOST ble anklaget for å ha snoket i e-post fra Slottet, departementene og Statsministerens kontor og det ble satt i gang politietterforskning, noe sjefen for FOST, kommandør Geir Gade, i et foredrag i Oslo Militære Samfund nylig sa han fant underlig.
Og nå har politiet og statsadvokaten henlagt saken som helt grunnløs og FOST-sjef Geir Gade har forlangt en unnskyldning og varsler erstatningskrav. Men overskriftene i avisene er noe mindre denne gangen.

Men dette setter lyset på at også Forsvaret, i likhet med resten av samfunnet, er blitt internettavhengig. Det er ikke lenger slik at militære øvelser bare består i krype rundt i søla og skyte med løskrutt. I en artikkel i siste nummer av Forsvarets forum omtales hvordan elevene på Forsvarets ingeniørhøgskole øvet dataforsvaret i en CDX-øvelse (Computer Defence Exercise) kalt Cold Matrix. Der øver de på hvordan de skal forsvare seg mot angrep fra hackere og virus.

Som skolesjefen på Jørstadmoen,  oberstløytnant Roger Johnsen sier:

Forsvaret bruker stadig mer data og linjer når de skal være operative, både i skarpe situasjoner og under øvelser. Dermed er det også viktig at personell som kan forsvare datalinjene og kommunikasjonen over datanettverket får kompetanse om de mange mulige angrepsmåtene.
Det får de ved Forsvarets ingeniørhøgskole. Her utdanner de cyberkrigerne. Flere tidligere elever har allerede opplevd skarpe angrep på datainstallasjoner, først og fremst rettet mot norske styrker i utlandet, som for eksempel i Afghanistan.
– Norges eneste CDX-øvelse bygger på virkelig opplevde hendelser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s