Konfliktsky?

Er du konfliktsky? Det kan være helsefarlig. Stressforskninginstituttet ved Stockholm universitet har gjort en studie som omfatter 2755 mannlige ansatte. Deltakerne i undersøkelsen ble spurt om hvordan de reagerer når de føler seg urettferdig behandlet eller når de havner  i konflikt.

Det viser ser at de som reagerer med å gå sin vei eller lar være å ta opp det som plager dem, har dobbelt så stor risiko for å få hjerteinfarkt eller dø av alvorlige hjertelidelser.

Klikk.no refererer studien og har i tillegg intervjuet stressforsker og professor ved NTNU Are Holen. Han er ikke overrasket over konklusjonen i den svenske undersøkelsen og sier:

Å holde igjen og ikke snakke ut om vanskelige ting, øker stressnivået, og vi vet at økt stressnivå bidrar til økt forekomst av hjerte- og karsykdommer.
Det som skjer rent fysisk er ganske omseggripende. Det utsondres stresshormoner fra binyrene. Når dette er kortvarig, er det helt ufarlig. Men langvarig stress påvirker blodtrykk, det kan gi åreforkalkninger og svekket immunforsvar som også har sammenheng med enkelte kreftformer. Både arbeidstaker og arbeidsgiver har et ansvar for å forebygge stress, mener Holen. En arbeidsplass med god dialog vil i alle fall bidra til at terskelen for å ta opp ting blir lavere.

Som tidligere nevnt her på bloggen, viser forskning at meditasjon er effektivt for å forebygge stress. En studie viser bl.a. at meditasjon kan forebygge hjerteinfarkt.
Om man skal snakke «fra levra» som Tom Nordlie, kan selvfølgelig diskuteres. Men å unnvike konflikter er i hvert fall ingen god løsning. Og uansett er det supernyttig med en teknikk som bidrar til å holde stressnivået i sjakk, og som kanskje kan bidra til at man blir mer selvhevdende i tillegg.

3 kommentarer om “Konfliktsky?

  1. Carina, Vi vet jo ikke hvordan det ligger an for kvinner. Det var jo menn i undersøkelsen 🙂 Men uansett – kanskje du har noen du kan «tørrtrene» på som tåler en støyt?

    Per, hmmm, kanskje den konfliktsky blir litt fjern og unnvikende i gjentagelsen også? Eller for opptatt av å gjøre alt prektig og riktig? Jammen om jeg vet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s