Kina og USA med mål – mot en avtale i København?

Det er nå bare en uke til klimatoppmøtet i København begynner. Etter 2 år med forhandlinger i stampe, og stadig mer pessimistiske analyser fra analytikere og forhandlere, kan det virke som det er et lys i enden av tunnelen. Eller?

Forrige uke offentligjorde USAs presiden Obama at han kommer med København med følgende mål: redusere USAs CO2-utslipp 7 prosent i forhold til 2005 innen 2020. Et slikt mål er blitt godkjent i House of Representatives (i juni), men møter fortsatt sterk motstand i Senatet. Les mer hos Aftenposten.

Rett etterpå annonserte kinesiske medier at landet vil kutte den såkalte karbonintensiteten med 40–45 prosent sammenlignet med 2005-nivået innen 2020. Karbonintensitet måler utslipp av klimagasser per produserte enhet, og begrenser ikke landets totale utslipp.

Gjør det at Kina og USA nå har lagt disse tallene på bordet at en avtale i København er mer sansynlig? Jeg vil ikke gi noe entydig positivt svar på det. For det første vil de rike landene, inkludert USA, at Kina skal gjøre mer enn å sette intensitetsmål, for eksempel ved å begrense utslippene i visse sektorer. For det andre er det forskjell på å si at USA vil kutte utslippene sine og på å binde seg til dette internasjonalt.

Men håpet er tent for en avtale i København. Eller hva tror du?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s