Kan Sahara bli grønn igjen?

Bellona ønsker å bruke solenergi til å desalinere havvann og dyrke grønn biomasse i Sahara:

– Vi vil bygge slike anlegg i Sahara på størrelse med hele Østlandet. Vi ser for oss stort potensial både i Australia og deler av USA.

Tanken er god, ideen om å gjøre ørken grønn er gammel, teknologien er én av de tingene som kan gjøre det mulig. To tanker i den forbindelse:

1. Sahara har vært grønn før, nærmere bestemt for ca fire tusen år siden. Sahara har faktisk svingt mellom ørken og fuktig slettelandskap (og myr og urskog) med ujevne mellomrom de siste tretti tusen årene. Siste gang Sahara ble ørken skjedde det ekstremt fort (i geologisk perspektiv) – over en periode på ikke mer enn tre hundre år. Dette knyttes til variasjoner i Jordens akse. Denne variasjonen foregår hele tiden og er gradvis. Men over tid kan denne variasjonen «demme opp» store endringer i klima, som så plutselig utløses av tilsynelatende små endringer i værmønstrene. Dette er interessant ikke minst i forbindelse med klimaspørsmålene (se Odd Busmundruds grundige gjennomgang av problemstillingen her på Dyade-bloggen). Ikke minst er Sahara en påminnelse om at vi ikke har noen anelse om hva som skjer når biosfærens kretsløp først begynner å røre på seg.

2. På grunn av den ekstreme varmen i Sahara vil fordampningen av ferskvann uansett etterlate seg saltrester som på sikt gjør jordsmonnet ubrukelig – uansett hvor rent vannet er. Det finnes alltid saltrester i fordampet vann. Så fantasien om en menneskapt grønn ørken er i utgangspunktet en fantasi: Det skrinne (og stort sett ikke-eksisterende) jordsmonnet i Sahara tåler svært lite jordbruk før det ødelegges.

Den australske forskeren og skribenten Tim Flannery mener klimakrisen kan takles dersom menneskeheten nå mobiliserer på samme måte som den gjorde da Jorden sto overfor trusselen fra fascismen i stor skala. Skal vi bruke stemningen før København-konferansen som målestokk, er det et stykke igjen til denne mobiliseringen, Bellonas grønne ørken til tross.

Mer om Sahara i årets siste Dyadenummer, som er i handelen akkurat i tide til å rekke juletreet.

4 kommentarer om “Kan Sahara bli grønn igjen?

 1. En ting som ville bidratt til et grønt sahara er høyere CO2 innhold i atmosfæren. Co2 er jo mat for plantene, og CO2 nivået nå er jo mye mye lavere enn den gang store planteetende dinosauruser «roamet» jorden med masse vegetasjon.

  Det motsatte av det herr Hauge har fore. Han vil jo gjøre luften enda fattesligere på plantenes mat, nemlig CO2.

 2. «Papplaten» Hauge holder fram er vel en omvendt osmose-membran, og jeg tviler sterkt på at Bellona har produsert den. Men det får nå så være, det er vel journalistens ord.
  Men avsalting av sjøvann ved omvendt osmose, og det er vel den mest energieffektive måten å gjøre det på, krever med dagens teknologi ca 5 kWh pr kubikkmeter produsert ferskvann, selv om den teoretiske termodynamiske grensen er 0,86 kWh/m3. Under den går det ikke å komme. Jeg lurer på hvor mye ferskvann Hauge vil trenge for å gjøre Sahara grønn.

  Denne måten å lage ferskvann på er egentlig det motsatte av det Statkraft nå med brask og bram har satt i drift for å lage energi ved å blande ferskvann og saltvann. Like mye energi må tilføres for å skille saltvann og ferskvann som kan produseres ved å la dem produsere trykk over en osmosemembran når de blander seg.

 3. Stå på Fredrick H.
  Om en ikke prøver å kansje også feiler , blir vi sittende igjen med de glupe sofahoder med løsninger som ikke strekker seg lengre enn til kjøleskapet etter øl !

 4. Velkommen etter Fredrik ! Hvorfor ikke gjøre som Betterglobe, Vi har startet med masseplanting av trær i områder som ikke lenger er brukbare til vanlig jordbruk.

  Fattige bønder får jobbe på våre plantasjer og alle som vil kan være med å kjøpe trær.

  Istede for å kjøpe juletre i år er det mye bedre å kjøpe et tre eller fler på Betterglobe sin plantasje. Lønnsomt er det også. Målet er å plante 5 milliarder trær på 20 år. Besøk vår web side og les mer om dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s