Hvem blir Obama?

Bilde av Jeff Clark på neoformix.com

Hvem Obama er, er grundig dokumentert både i selvbiografi og annet. Hvem han blir i løpet av denne presidentperiode, er vi akkurat i ferd med å finne ut. Vi visste at begeistringsrusen ville måtte ta slutt. Men vil vår positive vurdering av ham overleve?

Svaret kan også virke inn på vårt syn på norsk politikk. Obama vil alle de riktige tingene: velferd, dialog, miljø, fred osv. To spørsmål gjenstår: 1) Får han det til? 2) Hvis ja, får det den forventede effekt?

På velferdssiden hører vi i disse dager stadig hvor lite han oppnår selv om den nye helseplanen nå går igjennom. På miljøsiden hører vi hvordan hans København-løfter skuffer. Og satsingen på fred i Irak og krig i Afghanistan kan i verste fall lede begge land lenger ut i hengemyra, der også Palestina-problemet etter alt å dømme vil fortsette å befinne seg.

Det Obama umiddelbart har fått til, er å legge om tonen i amerikansk utenrikspolitikk – fra konfrontasjon og maktarroganse til dialog og likeverd. Mange amerikanere synes han bukket for dypt for den japanske keiser, og at han gikk for langt da han som første amerikanske president entydig annonserte at Tibet er del av Kina. Men i Japan klarte han å skape en respekt og begeistring som kan vise seg viktig fremover. I Kina, derimot, fikk han så langt ingen ting igjen for å være snill. Hans forgjengere Bill Clinton og til og med George W. Bush kom tilbake fra Kina med mer i bagasjen enn Obama. I motsetning til Clinton fikk han ikke snakke for åpne medier, han holdt seg langt unna de fleste kontroversielle menneskerettstemaer, og det eneste mer åpenhjertige avisintervjuet han fikk anledning til å gi, med Southern Weekly, ble ikke engang trykket i avisens Beijing-utgave. I møte med Kina har så langt Obamas vilje til dialog gitt liten uttelling. (Hva kan man da vente av norsk dialog?)

Det er for enkelt å kalle Obama president i Kardemomme by, der det holder å være god og snill. Men hans behandling av «smart grid»-teknologi (teknologi for blant annet å måle strømforbruk og pris mens du bruker strøm) er kanskje talende for Obamas problem. Da han fikk høre at hver liten endring krevde over 300 underskrifter i hver enkelt stat, nektet han å tro at det ville være så vanskelig. Men det var det antagelig. Det gjenstår å se hvem som vinner – drepende juridisk og byråkratisk tungroddhet eller Obama-inspirert entusiasme.

En kommentar om “Hvem blir Obama?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s