Egil – råskinn og dikter

John Brungot, Trond Høvik og Terje Ranes med blodige tohånds sverddrap.

Av og til må det være tillatt å mele sin egen syke mor. Søndag kl 15 inntreffer det en begivenhet på NRK P2. Det er verdenspremiere på første del av Egil Skallagrimssons saga i Radioteatret. Og bare vent  og se: Teaterkritikerne og journalistene kommer til å bry seg lite om dette råskinnet fra 900-tallet med viltert temperament,  sårbar sjel og sjeldne dikterevner. Frekk i kjeften og uvøren med sverdet. Men en begivenhet er forestillingen uansett.

Det er drøssevis med saft og kraft i de gamle sagaene. De roper etter å bli formidlet i ny form. Men forsøkene på å overføre dem til scene eller film har sjelden vært særlig vellykket. Det blir lett fjernt eller stivt eller sært. Vi mener at NRK Radioteatret og dramatiker/regissør Morten Cranner har knekket koden. Sammen med lyddesigner Erki Halvorsen har han gjort sagaen til en action-komedie det virkelig svinger av. Fresk, uærbødig, moderne. Det er nesten som om Egil foregriper Bruce Willis i Die Hard.

Slekten til Egil er flyktninger. De måtte komme seg bort fra Vestlandet etter noen drap og sånn og søkte til Island. Men at norskekongen går og pisser på alle eiendommene de etterlot seg, er nokså kjipt. 13 år gammel kommer Egil seg tilbake til Norge og begynner å lage helvete for Eirik Blodøks. Oppi alt dette er han den første sagahelten som viser tilløp til sjel – ettersom han slipper oss inn i sitt indre i sine kvad.

Her er det bare å gi seg hen – sammen med Trond Høvik i hovedrollen. Forestillingen ligger ute på Radioteatrets hjemmeside.

2 kommentarer om “Egil – råskinn og dikter

  1. Mitt første møte med Egil Skallagrimssons saga var en opplesningsserie i Barnetimen som onkel Lauritz stod bak. De hadde kuttet ut det meste av skaldekvad og oppramsing av slektstavler. Senere lesning har ikke vært like frydefull. Jeg hører ofte radioteateret på søndag ettermiddag, og ser fram til denne versjonen.
    (Men vil du virkelig strø mel på din mor når hun dessuten er syk?)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s