Stopp Datalagringsdirektivet ved å signere

Jeg har tidligere blogget om den tverrpolitiske organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet. Dersom du ønsker å støtte deres arbeid, kan du legge igjen navnet ditt på nettstedet.

Her finner du Dyadebloggens innlegg om datalagringsdirektivet, ytringsfrihet og personvern.

Det ser ut som Høyre kommer på vippen i denne saken og er truganes til å stemme til støtte for Ap, mot de to andre regjeringspartiene. Dette til tross for at mange innenfor Høyre hever stemmen mot direktivet.

Partienes standpunkt til direktivet

 • SV: Mot
 • AP: For.
 • SP: Mot.
 • Venstre: Mot.
 • Krf: Ikke avgjort.
 • Høyre: Ikke avgjort.
 • Frp: Mot.

Kilde: Aftenposten.

Avisen har også fakta om direktivet:

 • Vedtatt i 2006.
 • Alle tele- og nettleverandører må lagre trafikkdata i minimum seks måneder og maksimum to år. Det er kun tillatt å lagre informasjon som er nødvendig for å identifisere avsender og mottager, samt data for lokalisering av mobile enheter. Innholdet i kommunikasjonen er forbudt å lagre. Informasjonen skal være tilgjengelig for politi og etterforskning i seks til 24 måneder, men politiet må ha gode grunner for å få innsyn.
 • Direktivet har vært omdiskutert i EU, men beslutningsprosessen ble fremskyndet etter terrorangrepene i Madrid og London. Hovedmålet med direktivet er å kunne bekjempe organisert kriminalitet, terrorisme og alvorlig kriminelle handlinger.
 • Norge var pliktet til å ta stilling til direktivet i januar 2009, men saken er ikke avgjort og har inntil nylig i liten grad blitt diskutert politisk.
 • Her kan du lese hvordan justis- og politidepartementet vurderer direktivet. EU har også informasjon.
 • Danmark har innført direktivet med lagringstid for alle typer data på ett år. I Sverige har man ennå ikke innført direktivet, men det er foreslått å lagre data i ett år. Blant andre Storbritannia og Irland har innført direktivet, men ifølge Teknologirådet er det i svært mange land fortsatt debatt om hvordan direktivet skal fungere i praksis og hvor lenge data skal lagres. Her kan du se hvordan prosessen ligger an i de ulike landene.

Kilder: EU, Teknologirådet.

5 kommentarer om “Stopp Datalagringsdirektivet ved å signere

 1. I dag er det 20 år siden Berlin-muren falt. Datalagringsdirektivet virker som det er inspirert fra det gamle DDR og Stasi. En slik kartlegging av alle våre bevegelser gjør oss alle til potensielle kriminelle, overgripere og terrorister.
  Jeg er forbauset over at flere i Høyre vil være med på redde skinnet til Ap i denne saken. Innenrikspolitisk tør det være et poeng å komme på parti med de andre politiske partiene på ikke-sosialistisk side og samtidig tilføre storebror i regjeringen et nederlag. Det kan gi perspektiver om en annen allianse ved stortingsvalget om fire år.
  I forhold til EU er det et poeng at et norsk veto har potensiale til å gi oss innflytelse i EU, noe som EU-tilhengerne ellers etterlyser med hensyn til EØS-avtalen. Det er stor motstand innen EU mot dette Stasi-direktivet.

 2. Spørsmålet man må stille seg i dagens stadig mer ekstreme verden, er hvem man er mest redd: bin Laden eller Gahr Støre.

  Svaret er ikke åpenbart.

 3. Og så kommer det frem at norske penger, hilsen G-Støre, har gått til taliban-skoler i Swat-dalen, til tross for at mannen for ett år siden forsikret om at dette ikke var tilfelle – man fremmer da dialog, må vite…

 4. Denne tråden handler om datalagringsdirektivet, kis! Hold konspirasjonsteoriene dine til der de har et fnugg av relevans.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s