Ludo mot kreft

 NRK P2’s ”Hallo i uken” hadde i dag et innslag hvor en lege nå hadde begynt å anbefale ludo framfor cellegift til pasienter med kreft. Jeg vil formode at innslaget var inspirert av VG nett’s pågående serie om alternativ kreftbehandling, hvor en journalist ringte forskjellige alternative behandlere og utga seg for å være alvorlig kreftsyk, og fikk tilbud om alt fra healing til aprikoskjerner. Nå krever VG at ”Myndighetene må ta større ansvar”. 

Det er forståelig at mennesker som er rammet av en dødelig sykdom er villige til å prøve alt for å bli friske. Men samtidig kan jeg forstå helsemyndigheten når de sier at det ”ikke er aktuelt med tilsyn med behandlerne”.
Det skulle da bare mangle at myndighetene skulle gi seg til å føre tilsyn med useriøse kvakksalvere som driver en virksomhet som i beste fall er på kanten av loven. Det ville gi disse menneskene en form for offentlig godkjennelse og gi inntrykk av at de driver en seriøs virksomhet. Men det er også tankevekkende at mange, og det gjelder ikke bare de som har en dødelig sykdom, tydeligvis har så liten tiltro til vitenskapelig basert medisinsk behandling at de i flokk og følge strømmer til alternative behandlerne.

5 kommentarer om “Ludo mot kreft

 1. Det meste av det alternative behandlere driver med er faktisk lovlig.

  Du er ganske naiv dersom du tror at alt det som skjer innien offentlig helsevesen er vitenskapelig basert. Det finnes vitenskapelige undersøkelser på dette, og resultatet var ikke oppløftende. Finner desværre ikke referansen til denne studien i farten.

 2. God morgen bade syke som friske
  Jeg har selv uhelbredelig lungekreft.Jeg gikk igjennom en knallhard behandling og kjemmpa meg opp igjenn til et visst funksjonsniva og hadde 1,5 kjepefine ar sa smalt bomba jeg hadde masiv spredning i diverse organer litt her og der!!Ok ny runde med behandling ……livsforlenging.er na ferdig med denne og har det etter foholdene kjempefint MEN jeg vet jo va som kommer menn det skall ikke ta mitt gode humor!!! Sa ikke for o stote noen som er syke,hvorfor ikke fa kreftforeninga og sykehusene til og bruke mer tid og penger pa forskning pa di kreft formene, som ikke er som jeg kaller det komersielle!!! men bruke litt mer pa kreftformene som i mange eller flesteparten av disse tilfellene er uhellbredelige. Det er jo di samme som vi ikke horer om i media,media vill jo helst bare ha solskinnshistoriene!!! Hva gjelder alternative behandlingsformer skall jeg ikke kommentere eller domme noe som helst om,har ikke kunskap til a vurdere hva som er rett.Menn for meg er det skolemedisinen som er den rette.Skulle bare onsket mer forsning og fokus pa diagnosene/kreftformene som ikke er kurative men, ved rett behandling er livsforlengende! Menn igjenn jeg vil ikke fortelle andre hva andre skall gjore.Dette hvar mine tanker rundt dette som jeg jo har noen av enten jeg vil eller ikke,siden jeg selv har en diagnose.
  Ellers far dere ha en stralnde flott dag hvor enn dere matte befinne dere i vart langstrakte flotte land.

 3. Hei Kjell Ove

  Du forteller en rørende historie om pågangsmot og samtidig vilje til å akseptere det uunngåelige. Kreft er jo en sykdom som blir hyppigere jo eldre vi blir, så mange av oss vil nok før eller senere komme i samme situasjon som det du er i. Og når den tiden kommer at vi ser slutten på livet er det viktig hvordan vi tar det for å gjøre det best mulige ut av den tiden vi har igjen. Noen vil nok klamre seg til de halmstråene som flyter forbi når skolemedisinen ikke kan gjøre mer, og det finnes nok av de som utnytter dette til å levere kurer som i beste fall er virkningsløse og gir falske forhåpninger, i verste fall skadelige. Andre gjør som deg, avfinner seg med at nå nærmer slutten seg, og gjør det beste ut av det. Og her peker du på viktigheten av mer fokus på diagnoser og behandlingsformer som øker livskvaliteten selv om sykdommen ikke kan helbredes.

  Her har jeg lyst til å fortelle historien om en god venn og kollega som hadde begynt å glede seg til alt han skulle gjøre når han ble pensjonist, og som så ble diagnostisert med sjelden og uhelbredelig kreft, hvor legene bare hadde lindrende behandling å tilby. Han innså det uunngåelige, og avviste med forakt enhver tanke på alternativ medisin. Men samtidig begynte han å skaffe seg mest mulig informasjon om sykdommen, ikke ut fra et håp om å finne en kur, men ut fra ren nysgjerrighet. Dessuten var det med en viss fryd han oppdaget at han ofte visste mer om sykdommen enn nye leger han kom i kontakt med. I hvilken grad dette hadde betydning for sykdomsforløpet er det umulig å si noe om, men han klarte seg i alle fall atskillig lenger enn det han var gitt beskjed om, og fikk med seg noe av det han hadde gledet seg til å gjøre når han ble pensjonist.

 4. «Ludo» skrev:
  Du er ganske naiv dersom du tror at alt det som skjer innien offentlig helsevesen er vitenskapelig basert. Det finnes vitenskapelige undersøkelser på dette, og resultatet var ikke oppløftende. Finner desværre ikke referansen til denne studien i farten.

  Unnskyld meg, men det der er skivebom. Hele den såkalt vestlige medisin er basert på vitenskapelige studier som ettergås kritisk og verifiseres kontinuerlig med studier av tusenvis av behandlede pasienter. Å tilbakevise dette med en enkelt artikkel som du ikke en gang finner, er useriøst.

  Seriøse alternative behandlere som har noe å bidra med er meget bra, men jeg tror de har større mulighet til å gjøre det innenfor feltet «å mestre sykdom» og livskvaliteten, enn f.eks. det å skulle kurere kreft. Det må vi overlate til vitenskapelig holdbare metoder.

 5. Den som ga meg informasjon om denne forskningen var Johannes Kolnes, daværende direktør for Helse-Fonna, dvs Haugesund Sykehus. Anledningen var hans åpningsforedrag i et forskningsseminar i regi av Helse-Fonna. Jeg skal høre med han om han kan finne tilbake til informasjonen.

  Etter det jeg kan huske baserte atikkelen seg på undersøkelser gjort ved et universitetssykehus i USA.

  Det er faktisk mye som skjer inne helsevesenet som blir gjort som alltid har blitt gjort, uten at noen har stilt spørsmål ved det. Det betyr ikke at det er noe galt med det, men det er ikke basert på vitenskap.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s