Isen minker og havet stiger

Hamptonbréen i Antarktis kalver
Hamptonbréen i Antarktis kalver. (Kilde: NASA)

På slutten av 1990-tallet hadde to av de største isbreene på  Grønland begynt å rase ut i havet, og noen klimaforskere begynte å lure på om den globale oppvarmingen hadde dyttet Grønland over vippepunktet og inn i en ny tilstand hvor isen stadig raskere ville rase ut i havet og forårsake raskt økende havnivå. Men på møtet i den amerikanske geofysiske forening for et snaut år siden kunne forskerne som studerte isbreene på Grønland trekke et lettelsens sukk. De to isbreer hadde saknet farten til det den var i år 2000. Også andre breer hadde saknet farten side 2005. Dermed så det ut til at det ikke var noen umiddelbar fare for rask havnivåstigning

Gledet seg for tidlig
Men de gledet seg kanskje for tidlig. Satellitteksperimentet GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment)  har gitt resultater som kan tyde på det. GRACE består av to satellitter som ble skutt opp i 2002, og som går i samme bane 220 km etter hverandre. Hensikten er å måle ørsmå forandringer i jordens tyngdekraft. Det foregår ved at avstanden mellom dem måles med stor nøyaktighet med mikrobølger. Hvis den første komme inn i et område med litt større tyngdekraft vil den akselerere, og avstanden øker. Og tilsvarende minker avstanden hvis de kommer inn i et område med redusert tyngdekraft. Passere de over en ismasse som varierer i størrelse, vil også tyngdekraften variere, og da kan variasjonen i ismassen bestemmes.

Dette har nå vært gjort både på Grønland og Antarktis. Resultatet er ikke oppmuntrende.  På Grønland er det en reduksjon av total ismasse, og reduksjonen øker for hvert år. Siste år var reduksjonen over 300 gigatonn, og reduksjonen øker med 30 gigatonn pr år. Ett gigatonn er en kubikkilometer vann. For Antarktis er reduksjonen omtrent det samme. Og reduksjonen er fordoblet i løpet av de syv årene målingene har foregått. Dyadebloggen har tidligere skrevet om dette, men da var tallet jeg hadde fått oppgitt 200 gigatonn/år, så det var nok ikke et helt ferskt tall.

Andre målinger viser det samme
En annen satellitt som også kan gi data om isdekket er NASA’s Ice, Cloud and land Elevation Satellite (ICESat). Her måles satellittens høyde over terrenget med en laser høydemåler, slik at forandringer i terrengets høyde fra den ene passasjen til den andre kan bestemmes. Den passerer også over Grønland og deler av Antarktis. Nå er resultatene fra denne også samlet og publisert. Og denne viser også at isdekket blir tynnere ved kysten, og til dels flere hundre kilometer innover. 

Kartet viser hvor isen har økt øker eller minket i tykkelse i tidsrommet 2003 -2007. I områder som er røde, oransje eller gule minket isen. I de grønne og blå økte den. (Kilde: NASA)
Kartet viser hvor isen har økt eller minket i tykkelse i tidsrommet 2003 -2007. I områder som er røde, oransje eller gule minket isen. I de grønne og blå økte den. For de grå områdene i Antarktis foreligger det ikke data (Kilde: NASA)

At den totale ismassen på eksempel Grønland minker er for øvrig i motsetning til det mange tidligere hadde trodd. Man har faktisk trodd at den globale oppvarmingen ville gi mer nedbør over innlandsisen på grunn av økt fordampning fra havet, slik at økt snøfall ville gi økning i ismassen. Men slik ser det altså å ikke ut til at det er. I stedet vil isen som smelter eller sklir ut i havet føre til stadig raskere økning av havnivået

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s