Du betaler for de rødgrønnes vin-kos

Justisminister Storberget kan smilende annonsere 1,3 milliarder flere politi-kroner – øremerket til økt politibemanning i storbyene helgene. Som jeg har vært inne på, går mye av politiets ressurser i helgene til å takle konsekvensene av alkoholmisbruk. Det ville vært både billigere og enklere å begrense tilgangen til alkohol i helgene – reduserte åpningstider og økte alkoholavgifter. Men det ville innebære upopulære politiske avgjørelser – på linje med å faktisk begynne å ta konsekvensene av klimatrusselen.

5 kommentarer om “Du betaler for de rødgrønnes vin-kos

 1. Biligere og enklere? Fordi dette er så upopulært så ville det muligens ha blitt så store protester at det ville bli dyrt – både for samfunnet og ikke minst for den som prøvde seg på dette. Avhengig av akkurat hvor radikalt man begrenset alkoholtilgangen, da. Er det ikke det som er problemet her?

 2. Nå er ikke jeg samfunnsøkonom, men jeg ser ikke helt hvordan protester mot strammere åpningstider vil ha store kostnader?

  Det er klart at utelivsbransjen vil tape omsetning på å ikke kunne servere sprit til morgentimene, men jeg opplever det som underordnet. Tenk på alle de opiumskneipe-innehaverne som ikke har noe levebrød fordi det er forbudt å selge narkotika i Norge.

 3. Dette er vel neppe et godt argument for å stemme Høyre eller Frp.

  Muligens Krf…

  Mitt inntrykk fra avisene er at når Storberget tar til orde for å stramme inn sjenketiden i Oslo, tar det sittende byrådet med Erling Lae i spissen til motmæle.

 4. Det kommer an på hvor sure folk blir, Christopher – spør de franske bøndene hva de gjør for å lage trøbbel når de blir sure….og om det koster penger for noen andre enn de selv. Og jeg skjønne godt poenget ditt med opiumen, men de fleste vil antagelig protestere på at sammenligningen ikke er rettferdig, vil jeg tro?

 5. Hva man skal stemme er underordnet, loddet er kastet for fire nye år. Og noen fransk tilstand blir det neppe her til lands. Selv om det kunne vært underholdende.

  Enig i at opiumssammenligningen er trukket for langt. Men det er et paradoks at røykpakkene her merket herfra til helvete med advarsler, mens spritflaskene har plettfrie designerlogoer.

  Alkoholens samfunnskostnader er betydelig undereksponert i samtiden, godt hjulpet av journaliststanden – som ironisk nok stadig ønsker seg mer kontroversielle debatter, så lenge de ikke blir så kontroversielle at journalistene selv blir utfordret på livsstil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s