Etterpåklokskap eller politisk spill?

 Tildelingen av Nobels fredspris til Barack Obama har skapt liv og røre og både positive og negative reaksjoner. Og nå har norske politikere fra den politiske høyresida også kastet seg over Nobelkomitéens formann og mener han bør trekke seg fra komitéen på grunn av en uheldig rolleblanding med hans stilling som generalsekretær i Europarådet. Det er godt mulig de er inne på noe der, men det underlige er at dette kommer først nå. Lenge før Jagland ble valgt til leder av Nobelkomitéen var det kjent at han var kandidat til stillingen som generalsekretær i Europarådet. Hvorfor var det ingen som da så et det kunne være en uheldig rolleblanding hvis han både ble leder i Nobelkomitéen og administrativ leder av Europarådet? Her kan det være flere mulige forklaringer:

1) Ingen trodde for alvor at han kom til å bli generalsekretær i Europarådet
2) De sov i timen
3) De sov i timen, men bråvåknet da Nobelkomitéen kom med en kontroversiell prisutdeling, og forsto at dette var noe de kunne høste politisk gevinst på.

Jeg er tilbøyelig til å tro at det er det siste. Det er kanskje ikke tilfeldig at det er de som tilhører en politisk fløy som muligens er noe kritisk til Obaba som nå mener at den de anser som hovedansvarlig for at han fikk prisen bør trekke seg. Og Obama fortsetter å komme med utspill som kanskje vil forarge flere, ikke minst høyresiden i USA, som nå når han vil tillate homoseksuelle amerikanske soldater å være homoseksuelle.

6 kommentarer om “Etterpåklokskap eller politisk spill?

 1. Det måtte i tilfellet være en ærespris i politisk spådomskunst. Og det ville bli pinlig for IgNobelkomitéen hvis det i ettertid skulle vise seg at Obama faktisk gjorde seg fortjent til Nobelprisen. Så det er best å vente litt. Dessuten er det vel foreløpig ikke innført noen IgNobel’s fredspris heller, men det lar seg jo ordne. De ordnet jo med en ærespris i økonomi til de islandske bankene.

 2. Jeg har en fjerde forklaring, og det er at fredsprisen gikk til Obama. Alle liker Obama, men han har ennå ikke gjort seg fortjent til noen fredspris, slik for eks Marti Ahtisaari har. At norske politikere skal kritisere tildelingen kan imidlertid tolkes som kritikk og manglende tillit til Norges viktigste allierte. Slik kritikk fra partilederne ville skade oppslutningen om både Høyre og Frp.
  Jensen og Solberg har imidlertid et prinsipielt poeng som de burde ha fremført med større tyngde før. Argumentet har likevel vært fremført tidligere, under Jaglands valgkamp til Europarådet.

 3. jeg begynner å bli lei av at mange skal uttale seg om dette og hint. For eksempel en professor som tydeligvis mener seg berettiget til å være å være bedreviter i forhold til Nobelkomitéen. Slike som sitter utenfor sidelinjen har neppe de nødvendindige bakgrunnsopplysningene som gjør at de mener seg rangert over ekspertisen.

 4. Det finnes faktisk en Ig Nobels fredspris. Jeg husker et år den gikk til det britiske forsvaret: De skulle spare penger og sluttet å bruke ammunisjon på øvelser. Soldatene måtter rope «bang» istedenfor…

  Jeg hadde egentlig ikke tenkt så langt som til at de faktisk ville få den…muligens kunne man gjort et humoristisk poeng nettopp av at …nobelkomiteen nomineres til Ig Nobels fredspris for å ha gitt prisen tile en president som har vært virksom i under ett år…men Ig Nobel komiteen kom fram til at det ville være for tidlig å dele den ut…… 🙂

 5. OG NÅ ÈTTER LIKE OBAMA: FREDSUTDELINGEN KOMMER DISSE REGJERINGSPOLITIKERNES SKANDALER OG HEMMELIGHETSHOLDELSER FRAM I DAGSLYS, OG FLER SKAL DET BLI!

  De undrar seg skatt og undrar å oppgi mye annet vi borgere av Norge for lengst burde vært gjort kjent med, og har krav på å få vite om disse godt betalte regjeringspolitikeren. Men nå kommer det fram i dagslyset, det ene og det andre hemmeligholdte som vi alle vil få ta del i og godt er det!

  Helt til slutt. Jeg mener også at offentliggjøring av skattelistene må bli en slutt på. Det finnes mange fattigstilte her i landet og dette med å offentliggjøre folks skatte inntekt som Stoltenberg- regjeringen har funnet på har vært med den hensikt å presse hardt på de som fra før av har det svært vanskeligstilt. Jeg vil si; LATTERLIGGJØRE de svakstilte gruppene i samfunnet ved å legge fram skattelistene til offentlig skue og skape enda større klaseskille og «hersk og splid» mellom befolkningen!

  Lise Tollefsen Slembe
  Borgerrettighetspartiet (BRP)
  og HULK org.
  (help for youth in serious lifecrises)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s