Kålhode med høystatus

kålhoder_smaVG skriver at:

Kål er i ferd med å bli kult! Forskning viser at verdens eldste grønnsak er gull verdt for helsen.

Det har Dyadebloggen visst lenge, men nå er det altså slått fast på høyeste hold, i alle fall av VG, og da må det jo være sant. Men det foreligger faktisk mye forskning som viser at planter av korsblomstfamilien, slik som hodekål. brokkoli. blomkål, rosenkål og grønnkål har mange gunstige helsemessige effekter. Blant annet ser det ut til at de kan redusere forekomsten av både brystkreft og prostatakreft.

Hodekål har jo ikke akkurat vært ansett som høystatusmat, og de fleste kjenner den vel bare som kokt og stuet. Og nå på denne tiden er den er jo så billig at bare det gir den lav status. Men det går faktisk an å gjøre mer med den enn bare å koke den. Den går for eksempel utmerket å bruke i en Wok. Og her pleier jeg å marinere kålen med sukker og salt på denne måten:

Skjær kålen i tynne strimler, strø på litt sukker og salt, bland godt og la stå noen timer. Da trekkes det ut væske, og kålen får mer smak og blir fastere. Og denne blandingen holder seg i mange dager i kjøleskapet, så det er bare å ta den ut etter hvert som du trenger den. Den kan også rett og slett stekes i olje og brukes som tilbehør til annen mat.

Italiensk salat
Hvis du er vegetarianer har du ofte litt begrenset utvalg av pålegg. En mulighet er å bruke denne marinerte kålen til å lage italiensk salat. Bland den med vegetarisk majones, og gjerne noen grønne erter eller andre faste grønnsaker, så blir det helt utmerket. Bruker du melkeprodukter kan du lage vegetarmajones enkelt ved å kjøre mager Kesam sammen med rapsolje i en matmølle. Du må bruke omtrent like mye olje som Kesam, så det blir ikke så magert, men det er i alle fall sunt fett. Og du må bruke mager Kesam. Fet Kesam (8% fett) inneholder for lite protein til at den danner en skikkelig olje-emulsjon, så da blir ikke blandingen tykk nok. Smak til med salt, sukker, sitronsyre og hvit pepper.

Reklamer

3 kommentarer om “Kålhode med høystatus

  1. Ja, jeg lurte på om jeg også skulle ta med en oppskrift på coleslaw her, men fant ut at det fikk holde med én oppskrift denne gangen. De som ikke kjenner denne amerikanske salaten hvor hodekål er hovedingrediensen, kan finne oppskrifter på nettet, for eksempel nesten 40 oppskrifter på kålsalater her:
    http://southernfood.about.com/od/coleslawcabbagesalads/Coleslaw_Recipes_and_Cabbage_Salad_Recipes.htm

    I noen av disse inngår kål som er saltet på forhånd omtrent slik jeg har beskrevet ovenfor, men jeg foretrekker å bruke både sukker og salt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s