Boligskatten: Vokt Dem for økonomene

Sentralbanksjef Svein Gjedrem ber om økt boligskatt og får i følge E24 ‘unison støtte fra’landets ledende økonomer’:

–Empirien er krystallklar her. Det man taper etter en bolig- eller bankkrise får man aldri igjen. Man sitter igjen med varig lavere produksjon, sysselsetting og produktivitet. Derfor er det ekstremt viktig å unngå slike kriser.

Det er fristende å minne om at det økonomiske sammenbruddet som i dag har fått samtlige vestlige lands regjeringer til å spytte inn milliardbeløp i bank- og finansnæringen først og fremst er et resultat av manglende regulering av en bransje gjennomsyret av svært godt utdannede økonomer. Ironisk nok er det ‘folk flest’ som nå blør for denne systematiske megatabben.

Gjerdrems utspill – og støtten fra ‘landets ledende økonomer’ er et forsøk på å beskytte folk fra overinvestering i egen bolig:

Lav skattemessig verdi på boligen i tillegg til skattefradrag på renteutgiftene gjør at folk overinvesterer i bolig. Det liker ikke økonomene, både fordi det fører til større vekst i boligprisene og i gjeldsbyrden til husholdningene, og fordi det blir mindre penger igjen til produktive investeringer.

Tanken er god. Putter vi mindre penger i egen bolig, burde det være mer penger til å investere i små firmaer eller kanskje kjøpe noen bankaksjer – og på den måten skaffe kapital til økt verdiskapning i samfunnet.

Det som gjør meg urolig med hele denne debatten er ikke omsorgen for folk flest og deres privatøkonomi, men at kombinasjonen av velvillige økonomer og ivrige politikere skal øke beskatningen på bolig samtidig som de skal lette skattetrykket andre steder. Erfaringsmessig er finansdepartementet svært flinke til det første og tradisjonelt svært glemsomme når det kommer til det andre. Det virker som om det er systematisk umulig for departementene å lette det generelle skattetrykket i Norge – uavhengig av hva slags regjeringskonstellasjon vi har.

Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner.

Les også: Hvorfor godtar vi det? – med en svært utfyllende diskusjon i bakkant

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s