Fordelen med finanskrisen

Du har mistet jobben, sparepengene og huset. Men har du helsa? Kanskje du faktisk har bedre helse – statistisk sett.

 To forskere ved University of Michigan har sett på forventet levealder og dødelighet i USA i tidsrommet 1920 – 1940, som inkluderer både de harde 30-åra med arbeidsløshet på opptil 22,9%, og flere år med sterk økonomisk vekst. Overraskende viste det seg at den gjennomsnittlige amerikaner var sunnere i tidsrommet med den kraftige økonomiske nedgangen enn i tider med oppgang, målt i form av dødelighet og levealder. For eksempel sank dødeligheten av influensa og lungebetennelse fra 150 pr 100 000 i 1929 til 100 pr 100 000 i 1930. For hele perioden fant de en invers korrelasjon mellom økonomiens helsetilstand og befolkningen helsetilstand. Den eneste dødsårsaken som økte i økonomiske nedgangstider var selvmord. Spesielt var denne tendensen sterk hos den ikke-hvite delen av befolkningen.

I perioden 1921 – 1926, da det var en sterk økonomisk vekst, sank forventet levealder blant ikke-hvite med 7-8 år. Mens under den store depresjonen økte den tilsvarende levealderen med 8 år. Forskerne kan ikke helt forklare dette. Noen mulige mekanismer kan være at i oppgangstider er det en tendens til at folk stresser, drikker og kanskje røyker (i alle fall på den tida) mer. En annen mulighet kan være at i nedgangstider søker folk mer støtte hos hverandre, slik at sosiale nettverk blir sterkere, og det kan også bedre helsetilstanden.

Og omtalen i ScienceNOW av denne undersøkelsen startet med å beskrive hvordan de harde 30-åra bringer fram et bilde av utmagrede menn i kø foran et suppekjøkken. Kanskje dette faktisk også kan være noe av forklaringen – at i slike tider er det mindre rom for overspising og fedme, med de helseplager det kan føre med seg. Det viser seg i alle fall at sannsynligheten for en tidlig død øker med økende overvekt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s