Vil redde miljøet med atomkraft

Indias statsminister Manmohan Singh sier at landet vil øke produksjonen av atomkraft hundre ganger i løpet av de neste førti årene. På en konferanse i New Delhi om fredelig utnyttelse av atomenergi, hvor også direktøren for det internasjonale atomenergibyrået, Mohamed El-Baradei var til stede, sa Singh at:

«If we can manage our program well, our three-stage strategy could yield potentially 470 000 megawatts of power, by the year 2050. This will sharply reduce our dependence on fossil fuels and will be a major contribution to global efforts to combat climate change.»

Noen vil sikkert ikke like dette. Men det er et faktum at hvis vi skal få til en betydelig reduksjon av utslippene av klimagasser er dette sannsynligvis den beste måten å oppnå dette på. Ett atomkraftverk vil kunne erstatte tusenvis av vindmøller, og det er en kjent og utprøvd teknologi.

Dette var også et tema i Østlandssendingen i NRK P1 i dag, der Knut Alfsen, forskningsdirektør ved CICERO Senter for klimaforskning ble intervjuet om atomkraft. Der sa han blant annet at dette ikke er aktuelt i Norge i dag, vi har nok vannkraft.
Men i Norge forsker vi i dag på sikkerheten ved atomkraftverk, blant annet ved atomreaktoren i Halden, og dette er vårt bidrag i denne forbindelsen. Han sa også at:
«Klimatrusselen er en større fare enn trusselen ved å bygge atomkraftverk.»
«Faren for våpenspredning kan være større enn faren for utslipp av radioaktive forurensninger.»
«Den fattige verden har et legitimt behov for energi. Og denne kan bare skaffes til veie ved atomkraft»

Vi kan like det eller ikke, men det spørs om ikke dette også kommer til å bli et tema på klimaforhandlingene i København i desember.

5 kommentarer om “Vil redde miljøet med atomkraft

  1. Et problem med atomkraft er at dette også er basert på fossil energi, slik at dette ikke er noe å satse på i lengden. Reservene vil ta slutt, og før eller siden må vi over på fornybar energi. Spørsmålet er bare: Når? Vindmøller har ulempen at de forurenser visuelt og tar livet av en god del fugl, men jeg mener dette er langt mindre enn problemene forbundet med kjernekraft. Så hvorfor ikke ta steget nå?

  2. Ett kg uran-235 kan gi 2 * 10^13 Joule. Det er like mye som 1500 tonn kull. Dessuten finnes det ganske mye uran på jorda, men det er selvfølgelig begrenset (og jeg har lyst til å holde meg langt unna alle prosesser som lager uran). Men 10^13 er et ekstremt stort tall. De vindmøllene kan du få billig av meg.

  3. Problemet for et land som India er vel at med den raske økonomiske veksten vi kan vente der, vil det være umulig å bygge opp et system for produksjon av fornybar energi raskt nok til å klare veksten i energibehovet. Utbygging med bruk av en etablert teknologi som atomkraft kan gi et pusterom til å etablere en energiproduksjon basert på fornybar energi, samtidig som man unngår særlig økning i utslippene av klimagasser.
    For India kan også utvikling av reaktorer basert på thorium være interessant. Landet har 12% av verdens thoriumreserver.

  4. Jeg er enig i at kjernekraft kan gi et pusterom. Men dersom vi skal basere et økende energiforbruk på kjernekraft, vil uranreservene faktisk ikke vare veldig lenge i følge de oversiktene jeg har sett. Derfor må man snarest få i gang en seriøs utvikling av fornybar energiproduksjon. Det vil selvfølgeløig ta tid å få dette etablert, men det betyr ikke at satsing nå ikke er viktig. Snarere tvert i mot, det understreker at dette haster.

  5. Når folk i miljøbevegelsen sier at vi må «satse» på fornybar energi snakker de noen ganger som om teknologien allerede foreligger, at det kun er snakk om økonomisk vilje. Dette er en absurd holdning i mine øyne. USA hadde vel droppet Irak-krig om de hadde løst sine energiproblemer med vindmøller eller bølgekraft eller andre midler.

    Virkeligheten er at i Kina åpnes et par kullkraftverk i uka, og at Olje er svært energieffektivt sammenlignet med det meste annet. Man kan ikke vedta virkeligheten. Atomkraft bør bygges nå nettopp fordi det haster!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s