Mer demokratisk kirke?

I sommer skrev jeg om at kirken var anmeldt for svindel.

Bare en av ti av de innkaldte stemte ved kirkevalget 14. september, noe som ifølge kirken selv var et godt resultat. Det er jo mye bedre enn de 4 prosentene i 2005! Jeg synes det var veldig rart at i valglokalet på Vinderen var det lettere å finne fram til der hvor kirkevalget var enn der hvor stortingsvalget var.

Aftenposten skriver:

Kirkevalget, som for første gang i år ble lagt til samme dag som stortingsvalget, foruten en prøveordning for noen menigheter i 2005, er en følge av et politisk forlik som ble inngått i 2008 om Den norske kirkes stilling som statskirke, der blant annet en demokratireform var et sentralt moment.

Hva skal så den demokratiseringen gå ut på? Kanskje ikke så bra å begynne med å holde kirkevalget på samme dag som stortingsvalget? Videre skriver Aftenposten:

Om kravene til økt demokrati i Den norske kirke blir innfridd er det meningen at Kirken skal få anledning til å utnevne sine egne biskoper og proster. Det vil ikke skje før tidligst i 2011. En forutsetning for at kirken skal få full myndighet i eget hus, er at kirkens organer får en sterkere demokratisk legitimitet. Om en valgdeltakelse på 10 prosent er tilstrekkelig gjenstår å se.

Aftenposten har visst heller ikke fått med seg hva demokratireformen går ut på. Har noen andre det?

4 kommentarer om “Mer demokratisk kirke?

 1. Det dumpet inn en innkalling til kirkevalget i postkassen. Da jeg hadde stemt på stortingsvalget, fulgte jeg pilene til kirkevalget. Der gikk jeg raskt gjennom kanditatene og stemte på de mest liberale, de mest integrerende, de mest lesbisk/homofil-vennlige, de minst forkynnende og de mest kulturvennlige representantene.

  Da følte jeg at jeg hadde gjort en god gjerning for den norske kirkes fortsatte plass i norsk kultur- og samfunnsliv.

  Jeg anser religiøs fundamentalisme for å være en av vår tids største trusler (ved siden av noen sånne klimagreier). Den finnes også i Norge, også i Den norske kirke. En hver demokratisering av kirkens instanser vil i det perspektivet være positivt.

  Dersom kirken selv skal få anledning til å utnevne sine biskoper og proster, bør statskirken avvikles. Kanskje bør statskirken avvikles uansett. Og eventuelt erstattes av en statsmoské. Da ville vi endelig fått fred på søndagsmorgenen og noen heftige offentlige debatter om minarethøyde og -wattstyrke.

 2. Så skal kirken demokratiseres. Hjorden skal nå lede hyrden.

  Demokrati i denne sammenhengen betyr ikke annet enn mer populistiske og mindre motkulturell.

  Snart får vi den første lesbiske negerprestinne – som også er ateist. Og alle hjerter fryder seg.

  Folk i Acem burde vært de første til å bekymre seg; Acem er intet demokrati. Men et opplyst og lyttende enevelde.

  Med god grunn.

 3. Jeg forstår meg ikke på deg, P-Mann. Nå vil du plutselig ha sterk styring, mens du tidligere har snakket varmt større individuell frihet? Og var det ikke du som syntes at kriken var for ulogisk og tom. mente at jeg hørtes for kristen ut ??????

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s