NRK-lisensen – en forsikringspremie

Hva skal vi med NRK-lisensen? Dette innlegget er et forsvar for lisensen fra en som har jobbet i ulike lederstillinger i NRK i 25 år. Åja, ren egeninteresse, tenker du. Tja. Det finnes faktisk perspektiver som er litt mer omfattende enn lommeboka.

Lisensen er en lovpålagt offentlig avgift. Alle som har fjernsynsmottaker, plikter å betale – uavhengig av hvilke tv-kanaler de ser på. I Statsbudsjettet foreslår regjeringen størrelsen på avgiften. Stortinget vedtar. For 2009 er lisensen satt til  kr 2.334,96, inkludert åtte prosent merverdiavgift. NRK-lisensen finansierer også NRKs radiokanaler. Nordmenn snyter NRK for nesten 300 mill kr hvert år med tjuvtitting.

Før valget kunngjorde Frp at en Frp-regjeringen vil fjerne NRK-lisensen innen 100 dager. NRK skal privatiseres og finansieres med reklame. I sitt innlegg Borgerlig valgseier i 2013 på Dyadebloggen hugger ogo hardt på Frp og NRK-journalistene:

Frp gjorde minst to store tabber under valget. Man kan som politiker tenke den tanke at man vil fjerne NRK-lisensen. Men man er dummere enn dum når man sier det høyt under en valgkamp. NRK førte de siste ukene en fremragende valgkamp for de rødgrønne. Ett er at dette skjedde på instinkt. Deres egne var truet  og man kjempet for dem med reportasjer som var så skjeve at det ble bl a kommentert på lederplass i Dagens Næringsliv.

NRK-ansatte kjempet for lønna og kan ha bidratt til å avgjøre valget gjennom sin skjeve valgdekning, skriver ogo. NRKs valgdekning havner alltid i det tverrpolitisk sammensatte Kringkastingsrådet, som til manges irritasjon hver gang frikjenner NRK for skjev dekning. Men ogo ser større sammenhenger:

NRK er en sentral del av det norske kulturelle og politisk establishment, og en fiende av dem som vil tenke annerledes i Norge, det være seg i Frp eller andre steder.

Fiende. Tja. Da det lisensfinaniserte NRK ble opprettet i 1933, fikk Norge for første gang et kulturbudsjett. Mye av det vi i dag tar som et selvfølgelig mangfold, ble bygget av lisensmidler.

Oslo Filharmoniske Orkester er i dag i verdensklasse. Da NRK ble opprettet, hanglet orkestret avgårde. Det samme gjaldt Harmonien i Bergen. Lisensmidler bygget dem opp – og var senere avgjørende for etableringen av symfoniorkestre i Trondheim og Stavanger.  Disse fire orkestrene ble delfinansiert av NRK-lisensen til innpå 1990-tallet.

Norsk folkemusikk har kraft og vitalitet andre land misunner oss. En vesentlig årsak er at lisensen gjorde det mulig å gjøre opptak av tradisjoner som var i ferd med å dø ut. NRKs folkemusikkarkiv er i dag en uvurderlig skattkiste.

Thorbjørn Egner, Alf Prøysen og Anne-Cath Vestlye fikk avgjørende støtte og muligheter til å utvikle sine forfatterskap gjennom lisensen. Hva lisensen har betydd og betyr for norske skapende og utøvende kunstnere – kanskje særlig innenfor former og genre som markedet ikke omfavner – er lett å undervurdere.

Samisk språk og kultur hadde vært langt mer utsatt uten NRK-lisensen. Infrastrukturen, sendenettet i det kronglete Norge, er også delfinansiert av lisensen.  Denne oversikten kan mangedobles. Fiende av mangfold?

Den borgerlige motvilje mot NRK og lisensfinaniseringen er historisk betinget. Da NRK ble opprettet i 1933, var norsk offentlighet dominert av de store borgerlige avisene. Kringkasting var til da reklamefinansiert. Borgeligheten viste liten interesse for et NRK, som derfor ble opprettet og utnyttet i en allianse av dem som hadde få røster i det offentlige rom: målrørsla, bygdekulturen, kristenfolket, arbeiderklassen. Etter krigen sørget Arbeiderpartiet for å få sine folk inn i ledelsen, en tradisjon som varte helt til John G. Bernander ble Ksjef i 2001.

Men derfor å kalle NRK for ARK, er en primitiv forenkling og forakt for det mangfold, det engasjement og den kompetanse som har gjort Norge kulturelt rikere gjennom snart 80 år. Einar Førde – som tiltross for sine ord om at «vi er alle sosialdemokratar» – var en mangfoldets  mann, betegnet NRK-lisensen en kulturell forsikringspremie.

Gjør NRK reklamefinansiert – eller la de til enhvert tid svingende og mer eller mindre kompetente politikerne snøre sekken opp eller igjen? Og tro at Norge ikke taper noe?

2 kommentarer om “NRK-lisensen – en forsikringspremie

  1. Å tenke på NRK som et offentlig organ som forvalter kulturarv og kulturmangfold i Norge er et poeng. Litt det samme som det statlige museer gjør, bare mye mer her og nå. Synes absolutt NRK står for noe som er verdt å bevare, men NRK er selvfølgelig mye mer enn det. Og kanskje er det noe man bør se nærmere på hva som egentlig NRK sin funksjon og ansvarsområde? De politiske bindingene er jo ikke helt sunne heller.

  2. Du har mange gode poenger. Problemet med lisensen nå er at den er blitt svært høy, ikke relativt i forhold til vår rikdom, men i kroneverdi. Jeg ergrer meg dessuten over at jeg skal betale moms på en avgift som gjelder 99% av befolkningen. Blir en skatt på skatten for oss som ikke lurer oss unna. Dertil kommer at NRK ikke klarer seg med lisensen lenger, men har sponsede programmer.
    På den annen side viser programmene på TV at NRK har en vanskelig økonomi. Litt for mange repriser og halvgode serier. Og hva man skal med flere radio- og fjernsynskanaler er en gåte når enkelte programmer sendes i begge TV-kanaler eller har reprise flere ganger i samme uke. Mens konsertene med OFO og de andre symfoniorkestrene aldri sendes i reprise på dagtid.
    Likevel – fri oss fra reklamefjernsyn som det dominerende. Etter å ha opplevd amerikansk fjernsyn i noen uker måtte jeg gi oss, det var rett og slett for dårlig. Med det lisensfinansierte NRK har vi en institusjon som kan stå i mot fordumming og kvalitetssenkning også på de reklamefinansierte TV-kanalene. KrF har gått inn for at NRK finansieres fullt ut over statsbudsjettet. Det er et forslag jeg er enig i.
    Angående valgdekningen var dekningen i NRK TV mindre tabloid enn tidligere. Jeg ønsker meg likevel tilbake til en valgkamp som er definert av politikerne, ikke av fjernsynsjournalister. TV er først og fremst et underholdningsmedium, mens kampen om hvem som skal styre dette landet og hva de skal gjøre er mer enn en fotballkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s