Giskes stormløp mot overvåkningssamfunnet

I iveren etter å la ISP’ene (internett-leverandørene) overta (den tvilsomme) jobben til politiet med å overvåke norske nettbrukere, scorer kulturminister Trond Giske billige poenger i debatten trukket i gang av norske rettighetshavere:

Men det var Trond Giske som fikk mest applaus under politikerdebatten i regi av kulturoppropet Dele – ikke stjele forrige uke, da han blant annet sa at han vil vurdere lagring av IP-adressene til alle norske nettbrukere, for å gjøre det enklere å ta de som bryter loven. Som Dagbladet har skrevet på lederplass, hører ikke en slik generell overvåking hjemme i et demokrati.

Respekt til Dagbladet for at de greier å ha tunga rett i munnen i denne saken, i motsetning til store deler av norsk kulturell offentlighet.

Jeg har tidligere blogget om initiativet «Dele – ikke stjele» og advart om at problemet med å «slå hardt ned» på fildeling, er at man undergraver fundamentale borgerrettigheter og skaper et kraftig overvåkningsinstrument som alt for lett kan misbrukes. I følge referatet fra stormøtet i bransjen (jeg var ikke til stede), vaser store deler av de norske aktørene rundt i en lett totalitær overvåkningsrus hvor man tror at det ligger en gylden pengesekk gjemt i andre enden av fyllekula.

På samme måte som man blir sett på med store, overraskede øyne av kulturkolleger når man sier at borgelige politikere også greier å ivareta norsk kulturliv, vekker forsøk på å advare mot strengere reprimander av fildelere en lett hoderystende bestyrtelse.

Det er bare å håpe at denne debatten kommer opp på et prinsipielt nivå før teknologi-tåkefyrste-flertallet på Stortinget dundrer gjennom en Orwellsk overvåkningslov.

Her finner du Dyade-bloggens poster om fildeling (og tilhørende debatter).

3 kommentarer om “Giskes stormløp mot overvåkningssamfunnet

 1. Jeg er enig med deg i at det er uheldig at man skal kunne overvåke hva folk laster ned på sine datamaskiner (dersom det da ikke er noe veldig alvorlig slik som f.eks. barneporno).

  Men jeg er likevel av den oppfatningen at de som publiserer (altså offentliggjør) på nettet skal være ansvarlige for innholdet. Dersom man ikke har rettigheter til innholdet, så bør man ikke publisere det (evt. søke om tillatelse). En overvåkning av offentlig publisert materiale synes jeg ikke nødvendigvis vil være like problematisk.

  Så med andre ord så vil det avhenge mye av på hvilken måte overvåkningen skal foregå. Man trenger kanskje ikke en generell overvåkning. Kanskje finnes det noen metoder som kan imøtekomme problemstillingen, men det er klart at dette ikke blir lett.

 2. Etter å ha tenkt litt på dette med fildeling og sett hvordan den offentlige debatten om saken foregår – ref saken over, har jeg landet på at den beste måten å umiddelbart få kompensert rettighetshavere for ulovlig fildeling på, er å innføre en bredbåndsavgift der midlene blir fordelt til kunstnerorganisasjonene, og at disse igjen har ansvar for å fordele til sine medlemmer.

  Så blir det opp til organisasjonene å finne gode fordelingsnøkler.

  Dette er mye bedre enn å vente på et nasjonalt og globalt initiativ. Kunstnerne får penger, forbrukeren betaler regningen.

  Alle de som aldri har lastet ned noe ulovlig blir straffet, men sånn er demokratiet. Tenk bare på alle de menneskene som stemte for EU i 1994, og som i femten år har sett på hvordan Norge har tatt diktat fra Bryssel uten å kunne påvirke.

  Å høre Giske stå på talerstolen og rope om registrering av IP-adresser må være omtrent som å høre Cheney si at litt tortur er helt ok så lenge det er de slemme vi torturerer.

 3. Har inntrykk av at det er mange meninger om hva som er den beste løsningen. Er redd det vil ta laaaaaang tid før man greier å samle kreftene for slike løsninger. Jeg tror nok det er rettsapparatet som blir stedet der interessentene «diskuterer» fildelingsproblematikk en god stund fremover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s