Film: The Sicilian Girl

sicilian girlMafiaen er en av de mest vellykkede økonomisk-politiske strukturer i europeisk historie og virker umulig å få utryddet.

Det kan se ut som italienske filmfolk har fått nok og med stor personlig fare prøver å vise mafiaens ekte ansikt. Først i Gomorrah, nå i den sterke historien The Sicilian Girl, løst basert på en sann historie. Den skildrer hvordan mafiaens inflytelse er innvevet langt inn i den enkelte sør-italieners psykologi.

Rita Atria, datter av en mafiaboss av den gamle skolen med æresbegreper i behold, mister både sin far og bror i blodbad. Hevntanker blir det viktigste i den unge jentas liv. Løsningen blir å gå til politiet og tilby seg selv som den første tyster og vitne fra mafiaens innerste sirkler.

Mafiaen er en hevn- og skamkultur. Rita drives av de samme sterke drivkreftene som gir mafiaen så stor kraft. Dette gjør henne til et problem som vitne, og i rettssakene utnytter mafiaens forsvarere dette for å svekke hennes troverdighet. Jenta må gjennom en smertefull reorientering der hun må gi opp sine offer – og hevnperspektiver og innse at hun selv, og ikke minst faren, også er eiker i grusomhetens hjul. Ved å slippe tak i sine sterkeste drivkrefter blir hun troverdig som vitne og en langt farligere motstander. Mafiaen prøver å ta livet av både henne og anklageren. Samtidig blir for første gang  et stort antall mafiafolk dømt til lange fengselsstraffer.

Det er sterkt å se hvor tungt mafiaen knuger mennesker og samfunn i Italia, og hvilke enorme personlige ofre som må til for å kjempe imot. Samtidig viser filmen hvor korrumpert hver og en som lever under mafiaens åk blir. Dette er filmen sterk på. Noe svakere er filmen på det avgjørende skiftet den sicilianske jenta må gjennom, i sitt perspektiv på seg selv og verden, for å bli det vitnet hun ønsker å være.  Men alt i alt en meget sterk og prisverdig film om prisen italienerne betaler for å ha mafiaen blant seg.

2 kommentarer om “Film: The Sicilian Girl

  1. Det var hyggelig, landsbyjente! Jeg så den på filmfestivalen i Haugesund. Men frustrerende at den ikke ser ut til å bli satt opp på kino i Norge – i alle fall står den ikke på programmet for i høst på Filmweb.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s