Naive Jens – og den brutale sannhet om klimaforhandlingene

Aftenposten siterer i dag Jens Stoltenberg som sier:

FNs generalsekretær Ban Ki-moon blir avgjørende for et godt resultat på klimakonferansen i København

Dette tyder på en manglende forståelse av klimaforhandlingene fra statsministerens side. Det som spiller en rolle for utfallet i København i desember, der ca. 160 land skal forhandle fram, en ny global klima-avtale (som skal tre i kraft når Kyoto-Protokollen løper ut i slutten av 2012), er ikke hva Ban Ki-moon gjør, men hva som skjer med en foreslått klimalovgivning i USA.

Pingviner heier på Waxman-Markey
Pingviner heier på Waxman-Markey

Et omfattende lovforslag for klima- og energipolitikk, såkaldte «Waxman-Markey climate and energy bill» — det ordentlige navnet er «the American Clean Energy and Security Act, ACES, H.R. 2454» — er nå på vei gjennom det amerikanske senatet. Det ble godkjent av House of Representatives i juni (såvidt).

Hvis dette forslaget blir vedtatt vil USA ha som mål å redusere sine CO2-utslipp med 7% i forhold til 1990 innen 2020. Hvis senatet godkjenner det, kan USA også gå med på en internasjonal avtale – fordi de da har politisk støtte på hjemmebane. Hvis ikke er det usannsynlig at USA vil forplikte seg i en internasjonal klima-avtale. Det kan de ikke gjøre uten politisk støtte i senatet.

Det er hva som skjer med Waxman-Markey forslaget i det amerikanske senatet som avgjør utfallet i København, ikke hva Ban Ki-moon gjør. Sorry Jens.

6 kommentarer om “Naive Jens – og den brutale sannhet om klimaforhandlingene

  1. Det kan se ut som det verste som kan skje i Norge ut i fra et klimaperspektiv, er at Jens kommer i mindretallsregjering støttet av Frp.

    Det er i det hele tatt svært imponerende hvordan partiene har greid å holde både klima-saken og eu-debatten utenfor denne valgkampen. How stupid do they think we are?

  2. Stemmer forresten det de sier i den der filmen om at CO2-teorien ble frontet og sponset av Mrs Thatcher på 80-tallet da hun trengte ammunisjon i kampen mot kullgruvefagforeningene?

    Hun ville ha mer nuklær energi for å reduserer Arthurt Scargils harde grep om britisk økonomi.

  3. Jeg husker ikke så mye fra Thatchers tid, men strategien kan ikke ha vært så vellykket, England har lite atomkraft-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s