Hagenytt

Jeg hadde i vår et innlegg her på Dyadebloggen om det fornuftige og interessante ved å dyrke sunne grønnsaker som stort sett ikke er å få kjøpet i butikkene. Og interessen blant Dyadebloggens lesere var upåklagelig, så nå er det på tide med en oppdatering.

Jeg skrev særlig om grønnkål, svartkål, mangold og knutekål. Hagen min ligger et par timers kjøring fra Oslo hvor jeg bor, og ca 450 m over havet, noe som gjør at det er litt kaldere der enn i lavlandet. Grønnsakhagen er bare 70-80 kvadratmeter, og på halvparten dyrker jeg poteter for å få til vekselbrukHagenisser har jeg ikke. For å gi plantene en litt raskere start sår jeg det meste hjemme og tar med for å plante ut.

Slik så det ut i begynnelsen av juli. I venstre rad står det knutekål, i neste rad grønnkål og svartkål, deretter grønnkål og mangold, så grønnkål, mangold og litt forskjellig salat, og helt til høyre har jeg plantet to typer squash samt gresskar. Til venstre for knutekålen har jeg sådd sukkererter.

Grønnsakhagen min i begynnelsen av juli
Grønnsakhagen min i begynnelsen av juli

Siden jeg verken har anledning til å luke eller vanne jevnlig har jeg dekket bakken dekket med svart plast med hull til plantene. Primært gjorde jeg dette for å holde ugraset nede, men oppdaget også at dette også reduserte behovet for vanning, siden plasten holder på fuktigheten, og jeg trenger faktisk ikke vanne. Heller ikke potetene, som ikke har plastdekke, trenger vanning, selv ikke i år hvor det var en tørr og varm periode i juli.

Jeg har forøvrig inntrykk av at mange hage-eiere vanner unødvendig. Særlig er «skvettvanning» hvor overflaten hele tiden  hodes fuktig litt uheldig. Da vender plantene seg til å sende røttene utover i overflaten i stedet for å gå i dybden etter vann. Og kommer det vanningsrestriksjoner  får både hage-eieren og de bortskjemte plantene plantene et problem.

I år så det ut til at hagen fikk en treg start, men en i midten av august hadde det tatt seg opp, og da så det slik ut:

Grønnsakhagen i midten av august
Grønnsakhagen i midten av august

Ny type salat

Fullt utvokst aspargessalat
Fullt utvokst aspargessalat

Når jeg er ute for å kjøpe frø hender det at jeg finner noe nytt. Det gjorde jeg også i vår, da jeg fant noe som ble kalt aspargessalat. I følge det som sto på frøpakka var det en type salat hvor det var stengelen som var hovedproduktet, selv om også bladene kunne brukes. Og nysgjerrig på noe nytt som jeg er, kjøpte jeg en pakke og sådde et par frø og plantet ut Og de vokste noe voldsomt og ble høyere enn alt annet unntatt sukkererter og et par solsikker som jeg hadde sådd , og bladene var gode til salat. Og fra hver rot kom det 4-5 stengler som ii august var blitt en meter høye, og smakte aldeles fortreffelig når de ble skrelt. Sprø og fine i salat, og gode både kokte og bakte. Så de kommer jeg nok til å så også neste år. Frøpakka har jeg lagt i fryseren sammen med de andre frøpakkene jeg ikke har brukt opp. Da bevarer frøet spireevnen i mange år, på samme måten som de frøene som ligger i genbanken på Svalbard.

Hvordan bruker jeg dette?
Jeg fikk nylig en telefon fra en bekjent som sa: «Hjelp, jeg har en masse mangold i hagen. Hva gjør jeg med den?» I innlegget nedenfor står det noen forslag til hva du kan gjøre med både mangold og grønnkål.

6 kommentarer om “Hagenytt

  1. Mot ugress. Regnet renner gjennom hullene i plasten og ut i jorda, og holder så på fuktigheten. Husk at det kan gå 2-3 uker mellom hver gang jeg er der.

  2. Mangold er kjempegodt. Mormoren min hadde det også i hagen. Jeg har faktisk kjøpt det i en innvandrerbutikk en gang. Jeg spurte noen bønder fra Frosta om de hadde det på et marked i Trondheim sentrum en gang men de hadde aldri hørt om det.

  3. Mangold finnes massevis i en innvandrerbutikk på Tiller. Den ligger ved Rostenhallen. Sist jeg kjøpte der var det ganske billig også, rundt 25kr/kg.

  4. Ja, vi kan takke våre nye landsmenn for muligheten til å få et rikere og mer variert kostholde her i landet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s