E6 stengt, veien kan brukes til å begå kriminelle handlinger

Du kunne jo ha skumle hensikter...
Du kunne jo ha skumle hensikter…

Det er i prinsippet det samme musikkbransjen prøver på når de saksøker Telenor fordi bredbåndet kan brukes til å laste ned musikk på ulovlig vis. Musikk kan også lastes ned på lovlig vis, gjennom bredbåndet til Telenor. Eller man kan bruke en annen bredbåndsleverandør. Dyadebloggen har skrevet om dette før.

Nei, steng alle veiene. De kan misbrukes.

11 kommentarer om “E6 stengt, veien kan brukes til å begå kriminelle handlinger

 1. Noen ganger blir argumentene for lette, synes jeg. Jeg tror de fleste er enige om at det er forskjell på å stenge en hovedvei fremfor å stenge en butikk som selger tjuvegods.

  Ta f.eks. barneporno på nettet. Det er ikke nødvendig å stenge hele internett selv om det finnes barneporne noen steder. Stenger man i stedet «veien» til disse nettstedene som som distribuerer slikt, så har man gjort mye. Det dukker selvfølgelig opp nye, men det begrenser nok omfanget en del. Dette gjøres også i dag uten noen særlige protester så vidt jeg kan registrere.

 2. Når det gjelder ulovlig nedlasting så er det vanskelig å stenge internett for dette. Tingen er at alle filene ligger jo på folks maskiner rundt omkring. Man kan stenge thepiratebay feks, men det er jo bare et av mange steder hvor torrents blir distribuert. Dessuten kan man nå kode inn torrents i jpeg-filer og legge de ut på flickr eller picasa… Selve dataene ligger over alt på folks datamaskiner.

 3. grunde: enig i at det er vanskelig å stenge internett for ulovlig nedlastning. Det føyer seg inn i rekken av en mange ting som er ulovlig, men likevel vanskelig å hindre.

  Jeg mener poenget her ikke bør være om man faktisk greier å utrydde ulovlig nedlastning eller ikke. Folk kjører over fartsgrensen selv om de vet at det er ulovlig og vil bli tatt dersom de blir oppdaget. Man stenger selvfølgelig ikke veien fordi man vet at noen kjører for fort. Man holder i stedet trafikkontroller. For noe slags kontroll bør det vel kanskje være på veiene.

  Hva med Piratebay, burde de blitt stanset i en «trafikkontroll»? Eller kanskje av «tollvesenet»?

 4. Hva med å la Pirate Bay bestå slik det er i dag, med alt innhold, og innføre en fast årsavgift på, la oss si fem tusen kroner for å kunne dele filer lovlig derfra?

  Det er selvfølgelig en utopi, fordi alle de avtalene som måtte på plass for alle de landene og blah blah blah – men det viser spennet mellom hva brukerne er vant til av enkel tilgang til innhold og hva distributørene/rettighetshaverne er villig til å gi fra seg av kontroll.

  Sett fra internett-brukerens synsvinkel er det helt åpenbart: Jeg vil ha tilgang til dette innholdet på denne måten. Kan jeg få lov til å betale for det? Og svaret: Nei, det kan du ikke, da må du enten la være eller bli lovbryter.

 5. Er ikke så glad i årsavgiften heller. La meg betale for det jeg bruker. La meg få bruke det jeg betaler for slik jeg vil. La meg få film/musikk/tv/annet med enkle tastetrykk, i bilen, båten, hytta, sykkelen, kontoret, osv. Så lenge det bare virker. Ikke noe knot. Da betaler jeg gjerne.

  Dette er ingen utfordring teknologisk. Kun motvilje.

 6. Tror egentlig folk flest er litt mer gjerrige enn Håvard Bell. Så lenge du enkelt kan velge mellom å betale for eller få produktet gratis så tror jeg nok de aller fleste velger det siste. Særlig dersom du også fra før er vant til å få det gratis. I det perspektivet kan jeg jeg egentlig godt forstå motviljen mot å bygge ut betalingsbaserte medieformidlende nettsteder. Jeg ville ikke satset masse penger på å bygge ut å ta betaling for noe som folk kan få gratis via enkle tastetrykk andre steder. Det høres ut som en dårlig forretningside.

  Derimot tror jeg at det vil sprette opp haugevis med flere slike nettsteder dersom man ser at pirat-stedene får trøbbel med loven. Ja, det vil sikkert dukke opp et nytt pirat-sted for hvert som blir stengt, men jeg tror denne prosessen vil gjøre det mindre tilgjengelig for folk som ikke har så mye teknisk innsikt i data. Dessuten tror jeg at stengningen av et nettsted slik som Piratebay, også vil gjøre inntrykk på folk og kanskje endre noen holdninger rundt dette med ulovlig nedlastning. Med færre brukere vil det også bli dårligere utvalg via pirat-stedene.

  Psykologisk sett har man til nå nærmest vært helt usynlig som bruker av pirat-nettsteder ved å gjemme seg bak en «alle gjør det jo»-holdning eller ved å legge ansvaret på de som legger ut filene. Det å laste ned ulovlig har blitt sett på som noe ingen vil oppdage og derfor vært en handling som man ikke bevisst sett har behøvd å identifisere seg med. Stengning av steder som Piratebay sammen med med de skyhøye avskrekkende erstatningssummer som nå nylig har blitt krevd av privatpersoner i USA for ulovlig nedlastning av musikk, tror jeg vil gjøre at man blir forsiktigere med ulovlig nedlastning. Når man ser at andre blir dømt for ulovlig nedlastning, så er det større sjanse for at man tenker på konsekvensene av å gjøre det samme selv. Man blir kanskje i større grad nødt til å svare på spørsmålet: er jeg en slik person som laster ned ulovlig og risikerer å bli dømt for det? Det blir m.a.o. en større trussel mot ens selvbilde å laste ned ulovlig. Tanken på å skulle bli tatt og straffet skremmer.

 7. Når du kjøper en dvd så må du alltid se på den snutten som sier at du ikke skal laste ned filmen fra nettet. Det slipper du hvis du laster den ned.

  På jobben bruker jeg en del programmer som koster en haug med penger. De har selvfølgelig en lisensavtale som man ikke i sine villeste fantasier ville i det hele tatt drømt om å lese. Den er laaaang! Og de har et system for å hindre folk i å piratkopiere. Det gjør det utrolig knotete å gjøre en del ting og det går bare utover de som faktisk gidder å betale.

  Hvorfor gjøre livet kjipt for folk som betaler?

 8. Jeg tror ikke ulovlig nedlasting behøver å være et stort problem. Som NRK Beta sier: For å sikre ditt eget innhold, må du bli den beste leverandøren av det.

  Ulovlig nedlasting i dag er trøblete og knotete. Jeg kan ikke enkelt trykke på en knapp, også har jeg den filmen jeg ønsker på mitt eget hjemmekinoanlegg (hvis jeg ikke bygger mitt eget). Men det er enkelt å få en eller annen film (uten tekster), ned på min datamaskin. Med begrenset opplevelse kvalitet. Og hvis jeg vet hvor jeg skal lete. Denne prosessen er ikke for Hvermansen.

  Dessverre for Hvermansen så har ikke bransjen klart å levere noe som helst. Ett skritt i riktig retning er Viken Fibernett (og sikkert andre), som lar deg leie en film i 3 dager for 39,-, rett på egen TV i stuen.

  Men vi er ikke helt i mål. Mer teknologi og produkt utvikling, mindre trusler og merkelige rettsprosesser. Da blir alle glade. Markedet ER der.

 9. Jeg har hørt at det også er enkelt å få tekster til en film på pcn din. Man skal visstnok bare gjøre et søk på filnavnet, og deretter bruker «open advanced file» i VLC media player og legge til tekstfilen i grensesnittet. De jeg har snakket med sier at det fungerer utmerket.

 10. Så vidt jeg vet finnes det egne nettsteder som er dedikert til å formidle tekst til enorme mengder filmer. Tekstfilen legges bare i samme mappe som filmen. De kan selvfølgelig brukes på både lovlige og ulovlige nedlastet film. Om tekstene i seg selv er lovlige, tviler jeg på. 🙂

 11. Tenker litt på at det snakkes om litt forskjellige ting her på denne tråden.

  Så vidt jeg vet finnes det en masse muligheter for å betale for filmleie på internett. Men det er vel slik fortsatt at de fleste har internett på sin datamaskin, mens de helst vil se film på sin TV. Dette gjør at det blir litt knot uansett om man laster ned lovlig eller ulovlig.

  Mens det det virker som Håvard Bell etterlyser er mer betalingstjenester á lá filmutleie direkte på sin TV. Utvalget her vet jeg mindre om, men er enig med Håvard Bell at problem med ulovlig nedlastning via denne kanalen vil være minimal, fordi tilbyderne sannsynligvis selv vil kunne bestemme innholdet her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s