Snik-kjøttifisering

Matprat heter en hjemmeside som høres fristende å bruke for de som lurer på hva de skal lage til middag idag. Men dette er faktisk opplysningskontoret for kjøtt sin hjemmeside. Tittelen kan imidlertid villede folk til å tro at dette er nøytrale folk som er opptatt av mat og ikke primært reklamere for kjøtt… (og de har naturlig nok ingen vegetaroppskrifter der).

Ny Tid har i siste nummer en artikkel om kjøtt som miljøversting. Dette er gammelt nytt for lesere av Dyade og Dyadebloggen. Hovedbudskapet er kjent: Kjøttproduksjon er noe av det verste vi gjør i forhold til CO2-utslipp. Fremtiden i våre henders mann Mekonnen Gerismo sier i den sammenheng at Opplysningskontoret for kjøtt bør nedlegges. I følge Gerismo har de et budsjett på 60 millioner kr.

Informasjonsleder Oda Christensen sier: «Sammenhengen mellom kjøttforbruk og miljø er utenfor Opplysningskontorets mandat. Vi finansieres av bøndene og har vedtatt at vi ikke skal opplyse om dette temaet.» (!!) Dette gir meg assosiasjoner til hvordan tobakksindustrien «informerte» for noen tiår siden. På telefon uttyper hun og sier at bøndene må betale en avgift for hvert kg kjøtt de leverer inn og Opplysningskontoret får noe av disse pengene. Så de får ikke penger direkte fra det vi skatter – takk og lov. Likevel er det vel lett å være enig med Gerismo i at man i et samfunnsperspektiv kunne klart oss uten.

6 kommentarer om “Snik-kjøttifisering

 1. Helt enig med deg! Hvis Opplysningskontoret for kjoett bare driver reklame for kjoettboendene synes jeg de kan bytte navn, saann for aerlighetens skyld.
  Han i Framtiden i vaare hender heter forresten Germiso, ikke Gerismo. Litt vanskelig navn da…

 2. Opplysningskontorene finansieres via en omsetningsavgift etter en fordeling som er statlig bestemt. Dette er det nok til syvende og sist forbrukerne som må betale for.

  Opplysningskontoret for kjøtt fremstår som en nøytral organisasjon, men er ifølge Nettavisen (http://arkiv.na24.no/Nyhet/243331/Markedsf%C3%B8ring+for+millioner.html) administrativt underlagt Nortura (tidligere Prior). Dette kommer ikke frem på deres nettsider.

  Gikk inn på frukt.no som er Opplysningskontoret for frukt og grønt sine sider. Hva ser man der? Reklame for en kyllingrett.

 3. Ja, på en eller annen måte må jo forbrukerne betale. Synes faktisk det er bedre om de som kjøper kjøtt også betaler for det enn om det skulle gå fra mine penger også…

  Når det gjelder frukt.no har de ingen kategori for vegetar – det synes jeg er synd. Når man søker på vegetar får man opp fire treff. Ved nærmere ettersyn virker det som om de har mange flere oppskrifter uten kjøtt og fisk, men at de ikke er merket med vegetar. Skjønner at de ikke ønsker å markedsføre seg som et sted for vegetarianere, men kunne likevel kostet på seg å gjøre det de har lettere tilgjengelig.

 4. Siden landbruket i Norge er ganske mye subsidiert, og de fleste subsidiekronene sannsynligvis går til kjøttproduksjon, er det nok fler enn de som kjøper kjøtt som betaler for opplysningskontorets virksomhet…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s