Hvordan puste på månen

Det er selvfølgelig enkelt hvis man kan ta med oksygenet fra jorda. Problemet er at dette er svært dyrt. Å frakte oksygen til månen kan koste så mye som 100 millioner dollar per tonn. Skal man etablere bosetting i et omfang som er nødvendig for å bruke månen som startpunkt for reiser videre i rommet, eller utnytte noen av ressursene der, må oksygenet produseres lokalt.

Oksygen finnes i rikelige mengder på månen, men selvfølgelig bundet i berggrunnen. Problemet har vært å finne en god metode for å frigjøre dette. Til tross for løfter om store belønninger og mange forskergrupper i sving i årevis, har det ikke kommet noen løsninger. Før nå. Den nye metoden, som en britisk forskeguppe står bak, er basert på en avansert form for elektrolyse. Det hele skal kunne konstrueres relativt enkelt. For å produsere et tonn oksygen i året kreves noen tonn månestein og ikke mer energi enn 4.5 kilowatt i timen, omtrent det samme som en gjennomsnitts varmtvannsbereder.

Lykkes dette er vi et skritt nærmere reiser inn i «deep space». Og så kan du, på skitur en gnistrende vinternatt, kikke opp på fullmånen og tenke, «der oppe står det jammen en liten oksygenfabrikk og putrer».

En kommentar om “Hvordan puste på månen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s