Forstå politiets arbeid bedre – lytt til politiradio på nett

Politiradio fra Oslo, Trondheim og flere norske byer streames over internett. Det er lovlig å lytte til politiradio i Norge, men ikke lov å videreformidle den informasjonen man får (her gjelder åpenbart et unntak for journalister).

Man kan lære mye av å lytte til politiets samband. Her er noen tanker:

 1. Det er stort sett ordensavdelingen ved politikamrene som bruker sambandet til daglig. Det betyr at det er mye «brannslukking»: Fulle personer/narkomane/småtjuver/ekskjærester som lager problemer. Det forebyggende politiarbeidet hører man ikke så mye til. I tillegg vil de fleste av politiets planlagte aksjoner mot kriminelle være umulige å spore over sambandet før anslaget er gjort (det sier seg selv at de ikke ønsker å bruke samband og på den måten varsle at de kommer).
 2. Sambandet gir deg et inntrykk av «pulsen» til en storby. Jeg var for eksempel ikke klar over at det ikke er uvanlig at folk fyllekjører midt på en onsdag formiddag. I tillegg får man et godt inntrykk av ordenspolitiets egen rytme. I perioden 0700 – 0800 og 1430 – 1530 er det vaktbytte i Oslo. Da stilner hele politiets aktivitet av.
 3. Svært mye av aktiviteten opp mot operasjonssentralen består av at enheten ute ber om informasjon om personnummer («11» på politilingo) og registreringsnummer på biler. Vi har i dag utmerket teknologi (mobilt bredbånd) som burde gjøre dette unødvendig. Det er rimelig 1980 å bruke en uscramblet radio til å ringe opp et menneske som sitter foran en PC og be vedkommende slå opp et personnummer. Har du lite å gjøre, kan du i løpet av en dag sitte med personnummerne til nærmere femti mennesker som har vært i kontakt med politiet, noen ganger med karakteristikker som «gal mann, vær forsiktig» knyttet til seg. Her kaster politiet bort ressurser og er unødvendig eksponerende på vegne av de menneskene de kommer i berøring med.

Alt i alt får man respekt for ordenspolitiets hverdag ved å lytte til politiradioen, men man gjør seg også noen tanker om at ressursene kunne vært bedre utnyttet og folks identitet kunne vært bedre beskyttet dersom politiet hadde ønsket å investere i moderne teknologi og legge om rutinene sine (det er ikke et kostnadsspørsmål: Bemanningen som sitter og slår opp personnummer på operasjonssentralen er dyrere enn bilmonterte PCer med mobilt bredbånd og VPN mot politiets servere).

Ellers kan man bare håpe at det nye scramblede nasjonale nødsambandet ikke blir alt for forsinket.

Her finner du live-stream av norsk politiradio

Her finner du oversikt over kallesignaler og vanlig brukte koder

Her finner du en meget god mediespiller (VLC) som takler streamen (dersom du skulle ha problemer med det)

Dyadebloggens skribenter har også perspektiver på hvordan politiets fagforening driver lønnskamp.

Oppdatering 1. juni 2010: Det nye, krypterte nødsambandet er nå under utrulling. Fra politi.no (20. mai 2010):

Politiets nødnett er nå rullet ut i 6 politidistrikter og dekker ca 4.500 terminaler av ca 12.500 på landsbasis. De seks distriktene i fase 0 er Asker og Bærum, Søndre Buskerud, Oslo, Romerrike, Follo og Østfold.

4 kommentarer om “Forstå politiets arbeid bedre – lytt til politiradio på nett

 1. Artig innlegg 🙂
  Synes egentlig det er rart at man har lov til å lytte til politiets radio jeg, men den brukes selvsagt også bare til ting som ikke er altfor ømfintlig da… Men bruken begrenses jo derfor av at publikum kan høre på den…
  Er vel ikke altfor mange som hører på den da?

 2. scannerforum.no
  et forum på vei ned,dvs det har vel aldri vært «Oppe» lider av svært dårlig teknisk innsikt. admin er mer opptatt av hvordan været er rundt omkring. frekvens lister og annet materiale kopiert fra er mer profilert nettsted.

  styr unna ,ikke kast bort tiden din.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s