I krig og kjærlighet

Tomme bokser som har inneholdt Zyklon B fra Auschwitz-Birkenau (Kilde: Wikipedia Commons)
Tomme bokser som har inneholdt Zyklon B fra Auschwitz-Birkenau (Kilde: Wikipedia Commons)

En svenske skaffet seg 3 kg av skadedyrmiddelet Uragan D2, et stoff som er identisk med Zyklon B, nazistenes massedrapsvåpen i gasskamrene under 2. verdenskrig, angivelig for å ta livet av ekssamboeren, skriver Dagbladet.no.

Dette består av blåsyre (hydrogencyanid) absorbert i en porøs absorbert. Gassen frigjøres når boksen åpnes, og mannen skal etter siktelsen ha gjort flere forsøk på ta livet av ekssamboeren med det. Mengden han hadde skaffet seg skulle være nok til å ta livet av 42 000 mennesker

For at mengden skulle være kunne ta livet av 42 000 mennesker måtte man nok sørge for å få levert alt individuelt til hver enkelt, og det kunne være vanskelig. Eller som en utenlandsk kollega formulerte problemsstillingen i forbindelse med en påstand om at en gitt mengde nervegass ville ta livet av 100 000 mennesker: «Jeg har nok sædceller til å gjøre alle verdens kvinner gravide, men jeg har et distribusjonsproblem».

Men i krig og kjærlighet er som kjent mye tillatt og enda mer påtenkt, deriblant også en løsning på distribusjonsproblemet

Synåler som våpen
Og ikke noe er så fremmende for menneskelig oppfinnsomhet og teknologiske fremskritt som krig. Hadde det ikke vært for annen verdenskrig ville vi kanskje fortsatt ikke hatt atomvåpen,   supersoniske bombefly eller mennesker på månen. Og oppfinnsomheten blomstrer når det gjelder å finne utspekulerte måter å ta livet av fienden på, også distribusjonsproblemet med kjemiske våpen kan løses.

Hemmelig dokumenter som nettopp er frigitt i Storbritannia røper for eksempel at forskere ved det britiske forskningssenteret for kjemiske og biologiske våpen arbeidet med å utvikle giftpiler til bruk mot fienden. Forskningssentert ligger i Wiltshire ved den lille landsbyen Porton nær Salisbury og like ved Stonehenge, og er i dag en del av Defence Science and Technology Laboratory (Dstl Porton Down).

Bruk av forgiftede piler til bruk mot fiender eller til jakt har vært brukt av indianere i Amazonas i årtusener, så det er ikke noe nytt. Men det som ble foreslått var å produsere millioner av giftfylte hule nåler med hale av papir, som gjorde dem til livsfarlige piler, som så kunne spres fra luften, eller fra bomber og granater som ble sprengt over fiendens område. Nålene skulle utstyres med et lite stempel som ved anslag presset giften inn i kroppen. Deretter ville personen som ble truffet i løpet av 30 minutter lide en smertefull død med åndenød og kramper. Dette ble prøvd ut på sauer og geiter. Flere medier, blant annet BBC, sier at giften var sennepsgass. Det er opplagt feil, det er ikke mulig å få en stor nok dose sennepsgass inn i en slik nål, og de beskrevne symptomene passer heller ikke. Derimot passer mengde og symptomer med nervegassen sarin.

Symaskinprodusenten Singer ble forespurt om de kunne levere noen millioner spesielle nåler, i et brev hvor prosjektlederen blant annet skrev:

“It is a little difficult to explain what I want sewing machine needles for… ”

 Singer visste bedre enn å stille for mange spørsmål, og svarte blant annet at:

“From your remarks it would seem the needles are required for some purpose other than sewing machines. In any case, we should like to help you, if at all possible.”

Etter videre evaluering ble prosjektet skrinlagt da det ble vurdert som lite kostnadseffektivt. Og i dag ville et slikt våpen vært i strid med den internasjonale konvensjonen som setter forbud mot bruk av kjemiske våpen (CWC).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s