Den tibetanske tragedie

Dyade 2 09 forside liteDen muslimske Uighur-minoriteten i Kina får i disse dager merke trykket fra regimet i Beijing, på samme måte som Tibetanerne fikk under opptøyene i fjor (der også Han-kinesere ble drept).

Dyade nr 3/09 Den tibetanske tragedie utkommer i disse dager, og gir en mulighet til å forstå mer av spenningene mellom den kinesiske sentralmakten og de ulike etniske minoritetene. Her fra artikkelen Reise i okkupert land:

«Halvor, du må våkne!» I søvne har jeg hørt den harde og intense bankingen lenge, men den har flytt sammen med bilder og fantasier i drømmene mine, og jeg har sovet ufortrødent videre. Men nå er det vår dør de dundrer løs på, etter først å ha brutt seg inn gjennom det lille og primitive, men egentlig ganske hyggelige hotellets hovedinngang og gått fra dør til dør med det samme støyende og angstvekkende budskap: «Husundersøkelse!»

Jeg kommer meg opp i en fart og åpner døren ut mot den lille murverandaen utenfor. Kinesisk politi med hjelm på hodet og automatgevær over skulderen. Fem eller syv unge menn. En av dem er maskert, så bare øynene og munnen er synlige – kanskje han er en lokal person med behov for ikke å bli gjenkjent? Kanskje til og med tibetaner? Han oppfører seg mer truende enn de andre og roper stadig høyt. En umaskert kineser forsøker å holde en høflig, ja til situasjonen å være nesten trivelig tone, og etter hvert er det han som overtar samtalen.

«Legitimasjon!» De kikker på passene våre og må ha hjelp til å tyde skriften. «Norge?» «Ja.» «Hva gjør dere her?» «Vi er på ferie.» «Hvor lenge har dere vært her?» «Et par dager.»

Les hele artikkelen på dyade.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s