I Kina er Internett en sykdom

Det ofisielle synet i Kina later til å være at avhengighet av Internett er en alvorlig personlighetsforstyrrelse, kan Science fortelle 26 juni. Det er flere sentre for behandling av denne lidelsen. Ett av dem drives av Folkets frigjøringshær ved Hærens medisinske senter for avhengighet. Der behandles pasientene både med militær disiplin, adferdsterapi og medisiner, og behandlingen kan vare i flere måneder.

En av de statlige TV-kanalene har kjørt en serie som viser behandling av internettavhengige, deriblant behandling med elektrosjokk ved et annet privat behandlingssenter. Riktignok med noe svakere strømstyrke enn ved behandling av andre psykiatriske pasienter. Men de internettavhengige gjennomgår behandlingen uten å være bedøvd.

Foreløpig ser det ut til å være bekymrede foreldre som bringer sine tenåringsbarn til behandling. Men dette kan jo bare være en begynnelse. Det neste blir kanskje tvangsbehandling for de som blogger eller bruker Twitter og YouTube.  Og hensynet til folkehelsen kan jo brukes som et påskudd for å redusere internettilgangen, slik at nyhetene om hva som foregår ikke så lett slipper ut, slik at myndighetene kan bruke makt for å beholde kontrollen i landet. Men det hindrer ikke uighurer her i landet i å demonstrere utenfor den kinesiske ambassaden. Samtidig forbereder tusenvis av soldater i stridsvogner seg på nye opptøyer.

Oppdatering 9 juli:
Dagbladet har i dag en artikkel med tittelen: «Slik skal Kina og Iran stanse Twitter, YouTube og Facebook».
Der beskrives hvordan land som Kina og Iran går til cyberkrig mot opposisjonelle. Og som jeg også har skrevet i kommentarspalten nedenfor, så føyer det å definere hyppig internettbruk som en behandlingstrengende psykisk lidelse seg godt inn i totalitære regimers kamp mot dissidenter som bruker Internett for å spre informasjon.

2 kommentarer om “I Kina er Internett en sykdom

  1. Hovedsaken er at dette er kjent over hele verden, faktisk, så mistet jeg selv internettet og «overlevde» i 9 måneder uten, jeg klarete meg fint ettervert og fant ut at man ikke burde ta ting for gitt, seff var det bra å få det tilbake, men når jeg fikk det tilbake så hadde jeg speed’s som 25/kb ned max, eg var bare glad over at jeg hadde internett i det hele tatt.., mange mennesker idag freaker ut når internettet tar dagen, end of story, om du er en gamer, eller om du er en web-blogger.

  2. Jeg har av og til undret meg over hva som ville skje hvis Internett plutselig skulle ta kvelden. Det positive ville være at en god del mennesker ville få mer fritid (som de kanskje ikke ville vite hva de skulle gjøre med). Men samtidig er vi jo blitt avhengige av Internett for en masse praktiske gjøremål, betale regninger, kjøpe billetter osv.

    Men mitt hovedanliggende med det jeg skrev er at ved å definere hyppig internettbruk som en psykiatrisk diagnose, åpner totalitære styresmakter for å bruke psykiatri mot opposisjonelle som bruker Internett til å spre sine synspunkter. Bruk av psykiatri mot opposisjonelle og dissidenter var jo velkjent i Sovjetunionen. Og ved å etablere at mye internettbruk er en psykisk lidelse er det jo lettere å få aksept for å sperre bloggere og twittrere inne for å «behandle» deres lidelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s